Новият американски президент и неговият екип влизат в противоречие с медиите... и фактите

Темата с фалшивите новини очевидно ще е ключова за президентството на Доналд Тръмп. След първата му пресконференция, откакто бе избран за президент, когато темата за евентуалната му зависимост от Русия бе водеща, Тръмп започна да раздава обвинения във фалшивост на медиите, които не се изказват ласкаво за него. 

След церемонията по встъпването му в длъжност пък дойде другия сблъсък. Неговият прессекретар Шон Спайсър влезе в противоречие с фактите, заявявайки, че на церемонията са се събрали най-много хора досега. Реално обаче на клетвата на Тръмп са присъствали 250 хил. души за сметка на 1,8 млн. души при клетвата на Обама през 2009 г. 

По думите на Спенсър 250 хил. са били само билетите, продадени предварително, а след това на място са били продавани. И въпреки това сравнения с церемонията по встъпването в длъжност на Барак Обама показват солидна разлика.

Na koya tseremoniya sa prisastvali poveche hora

Изказването на Спайсър беше в отговор на състоялото се същия уикенд Шествие на жените срещу Тръмп. По негови думи ниската посещаемост на церемонията на фона на 2,6 млн. души (по неофициални данни), участвали в протестната проява из цялата страна, е "определено лъжовно отразяване" на фактите. По време на президентската кампания Тръмп бе обвинен от редица жени в сексуален тормоз, след като в интернет изтече видео, в което той се хвали пред приятели, че е опипвал гениталиите на неназована омъжена жена.

Още след изтичането на записа Тръмп заяви, че това е било казано в личен разговор преди много години, а сега е друг човек. Той не пропусна да отбележи, че бил чувал много по-груби изказвания от бившия президент Бил Клинтън, който е съпруг на опонентката му в изборите Хилари Клинтън.

Видео: Речта на Мерил Стрийп на наградите "Златен глобус 2017"

Участие в шествието взеха редица звезди като актрисите Скарлет Йохансон, Ашли Джъд, Америка Ферера, режисьора Майкъл Мур и феминистката Глория Стайнъм. Подобни демонстрации се проведоха в целия свят - в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева, Амстердам, Найроби, Сидни, Мелбърн, Токио, Хелзинки и други. Особено дейна във Вашингтон беше певицата Мадона, която дори напсува на два пъти Тръмп

Самият Тръмп на много пъти бе улавян по време на кампанията да си противоречи в посланията към избирателите относно отношението му към абортите, Китай, Хилари Клинтън, сенатор Джон Маккейн, Джеб Буш, войната срещу наркотиците и др. 

Темата не бе пропусната и от британския комик Том Уолкър и неговия герой Джонатан Пий - изключително емоционален репортер на британска телевизия, който в паузите между включванията коментира ключови политически въпроси. 

В последното си видео той засегна речта на новия американски президент при встъпването му в длъжност и отношението му към медиите и фактите. Пий описва Тръмп като егоманиак, който би отрекъл всички факти, които не го представят в добра светлина.

Данъчната декларация остава в сянка

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп все пак няма да се публикува данъчната си декларация. Това обяви неговата съветничка Келиан Конуей в интервю за телевизия Ей Би Си.

"Хората не са се интересували от това, когато са гласували за него. За американците е много по-интересно как ще изглеждат техните собствени данъчни декларации по време на президентството на Тръмп, а не дали той ще представи декларацията си", каза тя.

Въпреки това последното проучване, осъществено съвместно от Ей Би Си и "Уошингтън поуст", показва, че 74% от анкетираните (включително 49% от поддръжниците на Републиканската партия) биха искали да видят данните за данъците на президента публично достояние. Група активисти написа петиция с искане за публикуване на данъчните декларации на Тръмп и тя вече е натрупала повече от 100 хил. подписа.

Сайтът "Уикилийкс" също обяви плановете си да оповести публично информацията за данъците, плащани от бизнесмена, ако успеят да вземат данните.

По-рано Тръмп обеща да публикува данъчната си декларация, след като данъчните органи приключат процеса на одит.

Източник: "Политико", "Гардиън", Ей Би Си