У нас за най-качествени се смятат още "Металика", ФСБ, Лео Меси, Гришо, мерцедесите и Пласидо Доминго, сочи проучването QUDAL

Ако средният българин разполага с неограничено количество пари и ако купува само въз основа на качеството, той би карал мерцедес, би слушал Пласидо Доминго или Лили Иванова и би гледал мачовете на ФК "Барселона".

Това показват резултатите от първото българско изследване QUDAL - от QUality meDAL, осъществено през март швейцарската организация International Certification Association (ICERTIAS) със седалище в Цюрих. В онлайн проучването са участвали 1200 българи, ползващи интернет, на възраст над 15 години.

Виж още: Любимите марки за 2013 г.

Изследването QUDAL в България обхваща над 100 търговски и нетърговски категории, сред които най-качествено мляко, най-качествен автомобил, най-качествен български певец и т.н. 

"С проекта QUDAL искаме да привлечем вниманието на потребителите към факта, че имат пълното право да живеят по-добре и да изискват по-високо качество за парите си. Правото на качество - и по-доброто качество на живот - е особено важно в днешно време, когато икономическата среда е изключително трудна", подчертават от ICERITAS.

В рамките на изследването QUDAL - QUality meDAL всички участници са запитани какво биха купили и използвали, ако парите са без значение - и ако при вземането на решение за покупка и консумация се интересуват единствено от качеството.

"Металика", които миналата година шестваха по кината със своя концертен 3D филм Through the Never, си остават най-качествената рокгрупа за българите

С проучването не се измерва пазарен дял, нито силата на една марка, а само опита и мнението на потребителите кой според тях предлага най-високо качество в определени категории в тяхната страна уточняват авторите на методиката.

Виж още: Най-популярните звезди във "Фейсбук"

Според резултатите най-качествените автомобили на българския пазар са с марка "Мерцедес". На въпроса "Коя е най-добрата група" по-голямата част от българите са отговорили с "Металика" (в световен мащаб) и ФСБ (у нас). 

Видео: ФСБ Симфони - Високо (на живо в Пловдив)

Според българите футболист номер 1 в света е Лионел Меси, неговият "Барселона" e най-добрият спортен клуб в света, а у нас като такъв е посочен новият-стар футболен шампион "Лудогорец" (Разград). За най-добър роден спортист мнозинството от анкетираните са дали гласа си за Григор Димитров.

При музикалните изпълнители първото място в световен мащаб заема оперната звезда Пласидо Доминго, който гостува в София по-рано тази година, а у нас - Лили Иванова.

И на 73-годишна възраст Доминго продължава да се изявява на сцената и диригентския пулт, включително в Лос Анджелис, където е генерален директор на местната опера, четвъртата по големина в САЩ

В търговските категории запитаните българи са заявили, че най-високо качество предлагат следните марки и компании:

"Верея" (при млеката),
"Нескафе" (при разтворимите кафета),
"Капи" (при плодовите сокове),
"Михалково" (при минералните води),
"Нивеа" (при кремовете за лице),
"Хюлет-Пакард" (при лаптопите),
"Адидас" (при спортните стоки),
"Райфайзенбанк България" (при банките),
"Алианц" (при застрахователните компании),
"Виза" (при кредитните карти).

Виж още: Любимите марки във "Фейсбук"

Изследването е направено сред 1200 българи над 15-годишна възраст посредством онлайн анкета и метода CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) и DEEPMA (Deep Mind Awareness). Обхваната е цялата територия на страната.

Лионел Меси носи за първи път обувките adizero f50 на осминафиналите в Шампионската лига през февруари, когато неговият "Барселона" надви Манчестър Сити с 2:0. Новите adizero f50 Messi са подписани лично от четирикратния носител на "Златната топка" и с теглото си, едва 165 г, са една от най-леките футболни обувки на пазара. Официалната футболна топка adidas Finale Lisbon пък е вдъхновена от традициите на Португалия, чиято столица е домакин на финала в Шампионската лига на 24 май