Преките предавания от Рио са по БНТ1 и БНТ HD, откриването е в нощта на петък срещу събота, а българският знаменосец - Ивет Лалова

Игрите на 31-вата олимпиада са в Южна Америка, която за първи път е домакин на подобен форум. Рио де Жанейро беше избран за лятна олимпийска столица на 2016 г. в конкуренция с Мадрид, Токио и Чикаго.

У нас състезанията от 5 до 22 август могат да се гледат по БНТ, която този път показва различна олимпийска програма по два свои канала: БНТ1 и БНТ HD.

Програмата от Рио за България се излъчва от временно студио, разположено в Международния телевизионен център на олимпийската столица. БНТ получава видеосъдържание едновременно чрез 12 мултителевизионни канала в реално време.

Часовата разлика пък дава възможност на зрителите да проследяват стартовете директно или да гледат повторенията в удобно време, обясняват от държавната телевизия. В България преките й предавания могат да се гледат и в интернет - чрез www.bnt.bg, както и на специализирания портал sport.bnt.bg/rio2016.

Виж още: 25 факта за Бразилия, които може и да не знаете

Акцент в олимпийската програма на БНТ1 е българското участие, най-атрактивните състезания в плувните спортове, леката атлетика, гимнастиката, както и всички финали.

Волейболът и вдигането на тежести са големите отсъстващи в националната делегация, която се състои от 51 състезатели в 14 спорта. Най-силната ни група е в борбата, където са и най-големите шансове на страната ни за медали, прогнозира спортният министър Красен Кралев.

БНТ HD набляга на всички отборни състезания от груповата фаза, турнирите по тенис и скокове във вода плюс атрактивните гонки кану-каяк в бързи води, надпреварата в БМХ колоезденето и плажния волейбол, които привличат по-младата аудитория.

В програмата на Рио 2016 се завръщат турнирите по голф и ръгби, които зрителите на БНТ също могат да проследят.

Като водещ на "Линия Рио" най-интересното от изминалия олимпийски ден ще обобщава Йордан Йовчев, който е и в коментаторския екип за състезанията по спортна гимнастика. Предаването му ще се излъчва в ранните сутрешни часове с повторение след обедните новини.

Всеки ден от 18,30 ч. по БНТ1 ще върви и обзорното предаване "Олимпиадата днес с Тереза Маринова", чието първо издание беше още на 4 август. Олимпийската шампионка в тройния скок застава зад пулта и за да коментира по БНТ лекоатлетическия турнир.

Участие в Рио взимат 206 държави, сред които за първи път са Косово и Южен Судан. Над 10 500 състезатели мерят сили в рамките на 17 дни за 4924 медала в 42 спортни дисциплини.

За първи път в историята на олимпийското движение е сформиран и отбор на бежанците - 10 спортисти от Сирия, Южен Судан, Етиопия и Демократична република Конго, които са номинирани от националните олимпийски кометите на държавите, където са получили бежански статут.

Видео: Кейти Пери с мотивационно видео за олимпийци

Откриването е на 5 срещу 6 август на легендарния стадион "Маракана" с шоу, поставено от бразилския кинорежисьор Фернанду Мейрелис ("Вечният градинар", "Градът на Бога"), който е обещал да не се състезава с предшественика си Дани Бойл, а да съобрази бюджета с икономическите затруднения на страната домакин.

Зрелищен спектакъл с участието на 6000 танцьори и прочути музиканти като Каетано Велосо и Жилберто Жил ще демонстрира националните особености и културата на Бразилия.

Временно отстранената от президентския пост Дилма Русеф, както и предшествениците й Фернанду Енрике Кардозу (1995-2002) и Луис Инасиу Лула да Силва (2003-2010) обаче са отклонили поканата да бъдат почетни гости на церемонията.

БНТ я излъчва пряко в събота от 2 ч. българско време, с повторение от 21 ч. За знаменосец на нашата делегация е определена лекоатлетката Ивет Лалова, която вече сподели в социалните мрежи първата си снимка от Рио де Жанейро.

Източник: БНТ