Старите момчета на рока не се пенсионират и носят гордо бръчките си вместо сценичен грим

На 18 септември Дейвид Гилмър, "душата на "Пинк Флойд", издава четвъртия си солов албум Rattle That Lock, който представя с кратко турне - а на 6 март догодина навършва 70.

Виж още: Звездите, които остаряват най-достойно

На същата дата свой албум пуска и китаристът на "Ролинг стоунс" Кийт Ричардс. Crosseyed Heart е първият му самостоятелен проект от 23 години насам. През декември той става на 72.

Фотогалерия: "Ролинг стоунс" и "Бийтълс" преди половин век, 1965 г.

Макар фронтменът да е сър Мик Джагър, който навърши тази възраст на 26 юли, Кийт е същинският стожер на групата, а популярността му нарасна допълнително, след като Джони Деп започна да го имитира в "Карибски пирати".

Брайън Мей също празнува рожден ден през юли. Около 19-и, когато навърши 68, той беше на посещение в НАСА, където по същото време следяха срещата на сондата "Дийп хърайзънс" с Плутон.

Виж още: Ветераните през 2015 г.

Китаристът на "Куин", който през 2007 г. взе докторска степен по астрофизика, беше привлечен в екипа на американската космическа агенция като сътрудник, но не се отказва от дългите си рокаджийски къдрици - макар и вече посивели.

Константин Цеков от ФСБ (на 62), Йордан Караджов от "Сигнал" (на 63), Косьо Марков от "Тангра" (на 65) тръгват на турне в края на лятото като най-новата супергрупа - "Легендите". Митко Кърнев от "Д2" и Любо Киров са младата кръв на формацията, а другият вокалист - Стенли, чиито коси също са побелели, вече ще е навършил 56. Първите им концерти са в летните театри на Бургас и Варна, на 14 и 15 септември.

Българският рокветеран номер 1, вече на 70, е Кирил Маричков. Той също влезе в състава на супергрупа - "Фондацията", заедно с Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Иван Лечев (ФСБ), който е роден на една и съща дата с Брайън Мей, но е с девет години по-млад, все още само на 59.

Този петък, 31 юли, те свирят и по морето, на "Хасиенда бийч" в Лозенец, като за случая към тях се присъединява и друг "щурец" - клавиристът Валди Тотев (63), който навремето беше в състава на "Стари муцуни".

"Фондацията" с водещия на "Най-хубавите години от нашия живот" по БНТ Владимир Пенев

Сър Пол Маккартни, на 73, тази година записа хит с Риана и Кание Уест - FourFiveSeconds, а фотосесията им, заснета от фотографския тандем Инез ван Ламсверде и Финъд Матадин, доказа, че денимът подхожда на всички възрасти.

Другият оцелял член на "Бийтълс" - Ринго Стар, навърши 75 в началото на юли. Всяка година той призовава феновете си да отпразнуват рождения му ден, като вдигнат два пръста в знака на мира. Така позира и за колекцията мъжка мода на Джон Варватос за есен-зима 2014/2015, а сп. GQ го постави на кориците си с най-стилните мъже на 2014 г. заедно с Фарел Уилямс, Джона Хил, Бенедикт Къмбърбач, Колин Фърт и... Ким Кардашиян.

Дядо е вече и една от емблемите на хевиметъла - Леми Килмистър от "Моторхед". На Бъдни вечер феновете му ще празнуват и неговата 70-годишнина. През половината от това време той пее Ace of Spades, а фестивалът Гластънбъри в началото на лятото не беше изключение.

Един от достойните начини да остарееш като рокаджия е да се простиш с дългите си коси - като фронтмена на "Дийп пърпъл" Иън Гилън, който на 19 август става на 70. Негов връстник е басистът Роджър Гловър, който има кръгла годишнина на 30 ноември. Друг от оригиналния състав - барабанистът Иън Пейс, е 67-годишен, на колкото е и клавиристът Дон Еър, заменил покойния Джон Лорд. В сравнение с тях китаристът Стив Морз е направо младок, току-що навършил 61.

Виж още: "Уайтснейк" идват с хитове на "Дийп пърпъл"

В края на месеца и те пускат нова продукция - двойно концертно CD/DVD от гиговете им на стадион "Будокан" в Токио и метъл фестивала във Вакен, Германия: "From The Setting Sun...in Wacken" & "…To The Rising Sun (In Tokyo)".

"Дийп пърпъл" през 2013 г.: Стив Морз, Иън Гилън, Иън Пейс, Дон Еъри, Роджър Гловър

Но не само старите момчета в рока все още се държат - тази година "кралят на диското" Джорджо Мородер се завърна с нов албум, който оповести, че "74-те са новите 24" (години).

Виж още: Джорджо Мородер с Кайли Миноуг - Right Here, Right Now

Бисер Киров също не е рокзвезда в класическия смисъл на думата, макар че свири на китара и като млад пее рокдуети с Георги Минчев. В по-зряла възраст каубойската шапка, спомен от неговия покоен колега Дийн Рид, се превърна негова емблема.

Видео: Бисер Киров пее Let It Be като "Може би" (1971)

Миналата година той се включи в тв формата "Най-хубавите години от нашия живот", а на 4 септември празнува 73-тия си рожден ден.

Друг признак на остаряването при рокзвездите - ориентирането към по-кротки стилове, например кънтрито. Преди няколко години Робърт Плант от "Лед Цепелин" спечели пет награди "Грами" за дуетния си албум с блуграс певицата Алисън Краус Raising Sand.

Фронтменът на "Аеросмит" Стивън Тайлър (67) също подготвя цял кънтри албум, като вече пусна пилотното парче оттам - Love Is Your Name.

Род Стюарт, който навърши 70 още в началото на годината, кръсти своя 29-и албум Another Country. Той излиза на 23 октомври, а певецът обяснява, че си е позволил да експериментира със стилове като реге, ска и келтски мелодии. Първото парче оттам се нарича Love Is.