Клавиристът на "Дийп Пърпъл", който си отиде в началото на тази седмица след битка с рака, е гастролирал неколкократно у нас. Да си припомним няколко от най-известните му парчета с групата

Джон Лорд е гостувал в България с колегите си от "Дийп пърпъл" през 1998 г., а след като напуска окончателно през 2002-ра, идва самостоятелно, за концерти с български музиканти.

През последните години той свири в Античния театър в Пловдив (2009) и зала 1 на НДК в София (2010), а с него на сцената бяха басистът Ивайло Звездомиров, барабанистът Венко Поромански и китаристът Дарин Василев от група "Те" плюс филхармоничните оркестри на София и Пловдив.

Звученето на неговия електроорган е сред запазените марки в саунда на "Дийп пърпъл". Чуйте го още в първия им хит, кавъра на американската Hush от дебютния им албум, излязъл през 1968 г. - с кратко предисловие от самия музикант.

Най-емблематичните парчета на групата са изпълнени от вокалиста Иън Гилън, а едно от тях е Smoke On The Water (Дим над водата).

Текстът описва пожара в казиното на Монтрьо, на брега на езерото Женева, по време на концерт на Франк Запа и групата му.

Това се случва в края на 1971-ва, а "Пърпъл" са очевидци, тъй като тогава са в швейцарския курорт за записите на поредния си албум.

Макар че историята се знае, и до днес ме питат за какво се разказва в песента, споделя Джон Лорд..

Smoke On The Water влиза в албума Machine Head (1972), шестият студиен проект на групата, а от предишният, излязъл през 1971-ва, е заглавната Fireball, в която отново има забележително клавирно соло.

В началото и края на този запис от телевизионно участие на "Пърпъл" Лорд си спомня работата по парчето и целия албум.

Още подобни видеоспомени и клипове на групата - на http://www.youtube.com/user/DeepPurpleVEVO/videos. Нека това бъде един ден на Deep Purple в памет на Джон Лорд, който си отиде снощи в Лондон на 71-годишна възраст.