Технологията за производство на гориво от отпадъци от производството на уиски може да спести 100 млн. лири на британската икономика

Алкохолът и автомобилите вече не са толкова несъвместими. Шотландската компания Celtic Energy прави биогориво за автомобили от остатъците от производството на уиски. Компанията е спечелила 500 хил. лири субсидия, като 250 хил. лири са от Шотландската инвестиционната банка, а другите 250 хил. са от частни инвестори.

Базираната в Единбург компания е първата компания в света, която прави био-бутанол от страничните продукти от процеса на ферментация на уиски. Продуктът е известен като ацетон-бутанол-етанол (AБE).

Бъдещето на горивата

Наскоро екипът произведе първите проби от продукта и се надява до 2018 г. да изгради демонстрационен завод към нефтохимическия завод Грейнджмаунт. Компанията се надява да спечели грант от Министерството на транспорта.

Ако новото биогориво се окаже успешен проект, собственицитена фирмата смятат, че то може да спести над 100 млн. лири на икономиката на Обединеното кралство, най-вече защото био-бутанолът може да замени бензина в автомобилите, без да се налага да променяте автомобилните двигатели.

Технологията АБЕ

Фермантацията на ABE е разработена във Великобритания преди повече от век, но досега винаги е била неспособна да се конкурира с нефтохимическата промишленост. Основателят на Celtic Energy професор Мартин Тангни от университета в Единбург казва, че сега компанията е готова да "съживи" технологията.

"Ние успяхме да вземем една нефункционална технология и да я адаптираме към настоящите пазарни условия, привличайки инвестиции и партньори, необходими за пропорционалното увеличение на производството, за да докажем, че технологията ни работи в мащаб", каза той в изявление.

Източник: GreenTech.bg