Японските изкуства кири-е и икебана са показани до 21 октомври в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към МВнР

Традиционното японско изкуство кири-е - картини от ръчно рязана хартия, се представя за пръв път у нас заедно с изложба на икебана, озаглавена "Силата на цветята". Мястото е галерия "Мисията" на Държавния културен институт към МВнР, а откриването беше в четвъртък от 18 ч. на ул. "Алфред Нобел" 2 (срещу официалния вход на ведомството).

Кири-е, което не е особено известно извън Япония, води началото си от катагами - щампите, използвани за декорация на платовете за кимона. Особена заслуга за популяризирането му в България има Рина Пападопулу-Узунова, единствената чужденка, поканена да членува в асоциацията Senga ("сенга" - цветно кири-е).

Миналата година тя проведе първата работилница по това изкуство, а сега представя своето майсторство съвместно с някои от българските си ученици.

Редом до техните графики ученици и ръководители от школата по икебана "Сога" демонстрират философията на изкуството икебана и основните техники за естетическо подреждане на цветята.

"За мен да правиш композиции от цветя е да погледнеш в себе си и да формираш състоянието на духа си, на съзнанието си чрез цветята. Цветята приемат всички наши мисли, включително и слабостите ни, но и силата да стъпим отново на краката си и с топлина, сърдечност да се грижим за другите. Нашите сърца се отразяват в цветята", пише по повод силата на цветята четвъртият иемото (потомствен основател) на школата по икебана "Согецу" Тешигахара Акане.

Изложбата е част от дните на японската култура, които се организират от посолството на Япония от 1990 г. насам.