Григор Димитров е сред четиримата номинирани от Асосиацията на професоналните тенисисти (АТП) за наградата за спортсменство за сезон 2014

За приза, който е на името на легендарния шведски играч Стефан Едберг, Димитров ще се конкурира с Марин Чилич (Хърватия), Роджър Федерер (Швейцария) и Кей Нишикори (Япония). 

Наградата

Наградата се връчва на тенисиста, който е показал високо ниво на професионализъм и чесност през целия сезон, отнася се с уважение към съперниците си и допринася за популярността на играта чрез дейности и мероприятия извън корта. 

Победителят се определя след гласуване сред професионалните тенисисти.

If Stockholm Open

Григор Димитров започна с победа защитата на титлата си в турнира If Stockholm Open, преодолявайки съпротивата на Теймураз Габашвили със 7-5 7-6(4), а на последвалата пресконференция говори за мача си с руснака, защитата на титлата си и шансовете да се класира за Мастърса на осемте най-добри в Лондон, информира tenniskafe.com.

Победата

"Никога не е лесно да се изправиш срещу играч, който няма какво да губи. Мисля, че през този сезон изиграх много мачове срещу тенисисти извън топ 50, които излизат на корта с абсолютно различна нагласа. Знаех, че при 5-1 трябваше да продължа да играя добре, но той успя да повиши нивото си, когато най-много се нуждаеше от това. Единственото нещо, което можех да направя, е да остана в мача и да се опитам да намеря пътя към победата. Това бе първият ми мач в турнира, а той никога не е лесен. Щастлив съм, че успях да затворя срещата в два сета. Като цяло се чувствах комфортно на корта и удрях добре топката. Разбира се, поздравявам го за някои от изпълненията, които направи в точните моменти. Това е мнението ми за мача", сподели Григор. 

Защита на титлата

"Никога не е лесно да започнеш даден турнир, независимо дали си шампион от изминалия сезон или не. Първите мачове винаги са коварни, трябва да намериш ритъма си и да се фокусираш върху правилните неща. Просто исках да изляза на корта и да играя добре. Това бе единствената ми цел. Не мислих за крайния резултат или за това, че съм защитаващ титлата си шампион. Насладих се на срещата, щастлив съм от представянето си, а победата си е победа", добави българинът, който бе попитан и за шансовете си да се класира за Лондон. 

А какво е чувството да си защитаващ титлата си шампион? "Чувството е страхотно. Бих желал всяка седмица да защитавам титла. Разбира се, напрежението върху теб е по-голямо. Мисля, че това е нещото, което всеки тенисист иска - да излезеш на Централния корт във вечерната сесия пред голяма публика. Това ти дава криле", призна Григор.

Мастърсът

"Трудно е да се каже нещо в момента. Когато започне Мастърсът в Париж, тогава всички ще започнем да смятаме всяка една точица. През цялата година се представям много добре и не трябва да се паникьосвам с мисли от типа на: "О, Боже, няма да мога да отида на Мастърса" или нещо такова. Фокусиран съм върху това да подобрявам играта си всеки път, когато излизам на корта, да показвам по-добър тенис и да работя над нещата, които съм направил по време на сезона. В момента това е най-важното нещо за мен и съм сигурен, че когато дойде време за Париж, ще видим каква е разликата и какво трябва да се направи." 

Виж още: Пиронкова на 1/4 финал в Москва