За толкова време ще свършат запасите от кислород

Подготовката за мисията за заселване на хора на Марс върви с пълна сила, но пред нея изникват някои ключови проблеми. Колонизаторите най-вероятно ще загинат до 68 дни, след като стъпят на Червената планета.

До този извод са стигнали учени от Масачузетския технологичен институт. Те са създали нова компютърна симулация за пътуващите до Марс, която показва, че космическите пътешественици ще се сблъскат с редица трудности, сред които глад и задушаване, пише "Хъфингтън поуст".

Основният проблем ще бъде изчепването на кислорода за дишане. Кислородът, произвеждан от растенията, които ще бъдат отглеждани на Марс, от една страна, би повишил риска от пожари. От друга страна, излишният газ автоматично ще се вентилира в Космоса, което ще доведе до изчерпване на запасите от кислород и азот в колонията още на 68-ия ден от пребиваването на земляните.

Виж още: Намериха начин да се отглежда храна на Марс

Експертите също така препоръчват мисията да си донесе храна от Земята, а не да отглежда на Марс. Това би било много по-евтино и безопасно за хората, тъй като по този начин се елиминира всякакъв риск от провал на реколтата и прекомерната консумация на кислород от културите.

Друг важен проблем, изведен от учените, е, че разходите за доставка на резервни части и продукти, необходими в колония, ще бъде огромни.