Тервел дебютира на професионалния боксов ринг в зала "Арена Армеец" (видео), а за финал на вечерта Кубрат надви само в три рунда "нигерийския кошмар" Самюъл Питър и вече е официален претендент за световната титла

Тервел Пулев започна с победа кариерата си като професионален боксьор в полутежка категория, и то пред родна публика. Пред 15 хил. зрители в столичната зала "Арена Армеец" бронзовият олимпийски медалист от Лондон 2012 надви хърватина Томислав Рудан за по-малко от три рунда и го повали с технически нокаут.

Гвоздеят на галавечерта беше триумфът на брат му Кубрат Пулев срещу "нигерийския кошмар" Самюел Питър. Залогът в последния двубой от "Нощта на шампионите" беше интеркониненталната титла на WBA в тежка категория, както и правото на победителя да претендира (отново) за световната титла във версия IBF.

33-годишният Тервел влезе в платените редици след успешна кариера като аматьор, която включва сребро от европейското първенство по бокс в Москва през 2010 г. и олимпийския медал от 2012 г., когато двамата братя станаха спортисти на годината.

"Практиката бе да не получавам удари. Ясно бе, че бях по-добрият боксьор. Благодарен съм за огромната подкрепа...", коментира Тервел след мача, като напомни, че съперникът му е имал 25 мача на професионалния ринг.

В три рунда приключи и коронният сблъсък в съботната вечер, между Кубрат Пулев и Самюел Питър, бивш световен шампион на Световния боксов съвет (WBC).

"Правя всичко заради българите. Всичко е заради вас" - бяха първите думи на Кобрата след победата. Според него съперникът му е бил опитен и с много силни удари, но по-бавен от него - и се е отказал, защото може би е усетил, че в следващите рундове ще бъде нокаутиран. (Всъщност се оказа, че Самюел Питър е счупил лявата си ръка).

"Радвам се, че съм тук и има много хора са дошли в залата да го подкрепят. Той беше много спокоен днес, очаквам да победи, сигурна съм в него, не знам как ще стане, но знам, че ще покаже най-доброто", коментира преди мача приятелката му Андреа, която след триумфа му го възнагради с целувка на ринга.

Българскaта звезда в професионалния бокс се завърна на ринга, след като спечели европейската титла с победа над британския боксьор Дерек Чисора през май. Още преди мача в "Арена Армеец" 35-годишният Кубрат се закани:

"Имам достатъчно сила и опит и на аматьорския, и на професионалния ринг. Ще се концентрирам достатъчно, за да си изпълня задачата. Очаквам подкрепата на публиката и вярвам, че ще ми даде още повече сила. Подготовката ми бе специализирана и съобразена с конкретния съперник. Тя е половината от победата!"

Той окачестви Питър като добър боец с опасен удар, но беше категоричен: "Аз съм по-добрият боксьор".

"Поясът за интерконтиненталната титла на WBA е престижна титла, която ще увеличи шансовете на победителя да стане световен шампион. Кубрат вече е водещият претендент за титлата на Международната боксова федерация (IBF), но завоюването на този пояс ще подобри класирането му в WBA и ще го доближи повече до още едно предизвикателство за световната титла", обясни по-рано промоутърът Кале Зауерланд.

Сред предишните носители на интерконтиненталната титла на WBA са бившите световни шампиони братята Кличко, Николай Валуев и Дейвид Хей.

След мача Кубрат намекна, че и следващият му двубой може да е пред родната публика.

"Световната титла не ми е цел и нещо, с което си лягам и ставам сутрин. Аз съм готов и искам много, смятам, че и българите заслужават един такъв мач. Не се знае точно в каква роля ще вляза, но съм готов", каза той и добави:

"Веднъж вече играх за световна титла, направих си равносметката, научих много неща, смятам, че съм по-готов. Дали наистина е така, ще се види като свърши мачът за световната титла. Но има напълно реална възможност такъв двубой да е в България. Това ще ме направи истински щастлив, вярвам, че и в България всички ще се чувстват така."

Източник: Нова телевизия