Хонконгският актьор, състезател по бойни изкуства, режисьор, продуцент, каскадьор и певец получи в Холивуд статуетката за цялостен принос (видео)

Джеки Чан с "Оскар"? На това все още не може да повярва и самият той, защото любимият жанр, в който работи - екшън комедиите, не предразполага членовете на киноакадемията към номинации.

И въпреки това 62-годишният хонконгски актьор, каскадьор, режисьор продуцент, състезател по бойни изкуства и певец се нареди сред четиримата нови лауреати на почетната статуетка за цялостен принос към седмото изкуство.

Той дебютира в киното на осем, а оттогава насам съумява да превърне обучението си в Пекинската опера в забележителна международна кариера, отбелязват от американската академия.

В официалното им съобщение се напомня, че само в родния си Хонконг той е заснел над 30 филма с бойни изкуства, на които понякога е бил също така сценарист, режисьор и продуцент, като пленява публиката със зашеметяваща атлетичност, изобретателни каскади и безграничен чар. 

Видео: Финалният екшън на Джеки Чан

Акробатичният му стил в кунгфуто, съчетан с комични изпълнения а ла "Пияния майстор" (1978), е негова емблема.

"Младият майстор" (1980), показан миналата година на София филм фест, е сред най-известните му роли

Снима от 60-те години насам, а филмите му са донесли повече от 4 млрд. долара приходи по цял свят. Откакто пробива и в Холивуд с Rumble in the Bronx / "Сблъсък в Бронкс" (1996), той е заснел трилогията "Час пик" с Крис Тъкър, "Шанхайско слънце" и "Шанхайски рицари" с Оуен Уилсън, а в анимациите "Кунг-фу панда" озвучава Маймуната.

Извън екрана се посвещава на благотворителни дейности, например финансова помощ за училища и университети, което кара сп. "Форбс" да го определи като "най-усърдно работещия филантроп". Тази година изданието го нареди и сред най-високоплатените актьори.

Първата премиера на червен килим, на която присъства в Холивуд по покана на Силвестър Сталоун, е преди 20 години на филма "Катерачът", режисиран от Рени Харлин. С него снима най-новия си комедиен екшън "Дим да ни няма" / Skiptrace, който мина по екраните по-рано тази година.

"Удоволствие е да се работи с Джеки Чан. Той е може би най-усърдният на снимачната площадка. Винаги е пълен с енергия. Освен че прави сам всичките си каскади на 60-годишна възраст, той винаги се движи, винаги прави нещо - помага на екипа с носенето на оборудването, събира боклук от снимачната площадка, мете. Няма втори като него. Първи пристига, последен си тръгва", споделя Харлин и допълва: 

"Вечно е в добро настроение, вечно е пълен с идеи. И ако оставите Джеки да включи всичките си идеи, снимките ще отнемат сигурно две години, а филмът ще бъде дълъг шест часа."

Слай пък беше сред холивудските звезди, уважили церемонията по връчването на почетните "Оскари", а на масата Джеки Чан бе сложен редом с Арнолд Шварценегер.

"След 56 години във филмовата индустрия, със заснети над 200 филма - и колко много кости съм си потрошил само! - най-сетне е моя", сподели самият Чан със статуетката в ръка. В благодарствената си реч той припомни, че баща му веднъж го попитал кога ще спечели "Оскар".

Отвърнах му: "Тате, аз правя само екшънкомедии" - но се вманиачил по наградата, когато видял "Оскар" в дома на Силвестър Сталоун. И въпреки това не повярвал, когато му съобщили, че става неин лауреат.