В БНБ се състоя среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp.

На срещата представителите на БНБ са били информирани, че новосформиран консорциум от посочените инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ. 

Виж още: Съпругата на Цветан Василев: Как така до 30 юни нямаше дупка в КТБ, а сега има?

Планове за преструктуриране на КТБ

От страна на БНБ е било напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед на срока на специалния надзор - до 20 ноември, информира БНБ. 

Докладите на одиторските фирми

От Централната банка припомнят, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са били представени в БНБ. От БНБ е било поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. 

Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия, се посочва в съобщението.

Виж още: Омбудсманът: КТБ не е банка, а черна дупка