С духова музика, фолклор, рок и БГ поп в София при минусови температури настъпва новата 2016-а у нас. В големите градове на Европа тържествата на открито обаче се провеждат при изключителни мерки за сигурност заради опасения от тероризъм

София посреща новата 2016-а на открито с празничния концерт "Сцена под звездите", организиран за 16-а поредна година от БНТ и Столичната община на площад "Княз Александър І". 

Спектакълът започва в 22 ч. и продължава до 1,20 ч. на 1 януари. Тази година сред изпълнителите са: група Б.Т.Р., които имат участие и в "София лайв клуб", Орлин Павлов и протежетата на Графа - Михаела Филева, Дивна, Прея и Били Хлапето.

Българския фолклор представят Нелина, "Канарите", ансамбъл "Български ритми" и балет "Веда джуниър". Водещи в очакваните минусови температури са певицата Йоанна Драгнева и журналистът от БНТ1 Георги Ангелов, водещ на "Денят започва с култура". 

От Столичната община предупреждават, че в зоната на площада няма да допускат хора в нетрезво състояние или носещи самоделни пиротехнически средства и стъклени бутилки. 

Това означава, че традиционното шампанско трябва да оставите за по-късно, когато може да го комбинирате и с подходящите храни: пармезан, горски плодове (къпини, малини, ягоди), крем брюле, шоколадов мус или скариди с мента.

Всяка година на пл. "Княз Александър І" с БНТ празнуват над 20 хил. души и повече от 1 млн. зрители пред екраните на БНТ1 и БНТ Свят.

Виж още: Сибирски студ през януари

Също от 22 ч. по БНТ2 започва прякото излъчване на рокконцерта от Пловдив с Йорн Ланде и групата на Николо Коцев "Кикимора".

Шумно рекламираното посрещане на Нова година в зала 3 на НДК с Лили Иванова, Васил Найденов и Азис беше отменено преди дни заради недостатъчен интерес.

Варна посреща новата 2016 г. с концерт на новоремонтирания площад "Независимост" от 23 ч. до три след полунощ. Празничната програма е с участието на Графа, Криско, група "Мастило", Силвия Кацарова, българското оперно трио "Сопрано", духов оркестър "Север" и местната хумористична трупа "Тутурутка".

Баница с късмети за 1000 души, пържоли, вино, бира и сладкиши са предоставили спонсори за празничната почерпка на жителите и гостите на Велико Търново, които посрещат Нова година на открито. Празничният концерт от 23 ч. е пред Общината, а Руслан Мъйнов пее и играе в гранд-хотел "Янтра".

Всъщност в старата българска столица тържествата за посрещане на новата година на площадите започват в самото начало на XX век, припомня Катя Митова от Регионалния исторически музей: "Духовият оркестър е давал началото на тържествата, някои от кметовете са отпускали печени прасенца, раздавали са се мръвки месо, вино в бъчви се е леело по площада и всеки е имал право да се почерпи. Фойрверките също са били известни тогава, като така са ознаменували идването на Новата година..."

В Ямбол новогодишната програма е с начало 23,15 ч. на площада пред общината с изпълнения на местния духов оркестър, а след новогодишното приветствие на кмета Георги Славов и празничните илюминации програмата продължава с изпълнения на оркестър "Пловдив".

Празненства с фолклорни групи има и по площадите в Смолян, Разград, Сливен и Враца, където от години има неформална традиция към полунощ много хора да се качват към планината край града до местността "Хижата".

Сутринта на 1 януари в катедралните храмове по традиция се отслужват Василиева Света литургия и празничен новогодишен молебен за здраве и добруване.

Като цяло обаче по света посрещането на Нова година се съпровожда с драстични мерки за сигурност. Столиците в Европа вече засилиха охраната на публичните места заради опасения от възможни терористични актове след смъртоносните нападения в Париж на 13 ноември.

Във френската столица замениха фойерверките с петминутно светлинно шоу, но посрещането на Новата година в центъра на града не беше отменено.

От полицията във Виена съобщиха, че в новогодишната нощ 500 полицаи патрулират в центъра на града, а за сигурността следят и командоси от специалните части "Кобра" и "ВЕГА", както и цивилни спецполицаи. Допълнително са мобилизирани 250 униформени от другите федерални провинции на Австрия.

900 полицаи оформят кордон около Бранденбургската врата в Берлин, където жителите и гостите на германската столица традиционно празнуват.

"Имаме много повече охранители. Имаме видеонаблюдение. Забраняваме влизането с куфари и раници в района на събитието. Контролът на входовете е много строг. Хората да очакват по-дълги опашки при влизане, защото очакваме да се съберат няколкостотин хиляди души", обясняват организаторите на празненството.

Кметът на белгийската столица Иван Мейор съобщи, че празненствата и зарята в Брюксел по случай Нова година са отменени по препоръка на белгийския Координационен център за анализ на терористичната заплаха. Освен това полицията арестува още шестима души по подозрения, че са подготвяли атентати в новогодишната нощ. Междувременно съдът реши двамата мъже, арестувани в началото на седмицата за планиране на атаки по празниците, да останат в ареста за месец.

В Ню Йорк, където на "Таймс скуеър" за тържествата се събират 1 млн. души, мерките за сигурност също са изключителни - полицаите се подпомагат от хеликоптери, допълнителни улични камери, химически и ядрени детектори. Кметът Бил де Блазио увери, че това е най-подготвеният град в страната:

"Гордеем се с града си. Ние сме най-добре подготвеният град да предотвратим терористично нападение и да се справим с евентуална атака, ако бъде извършена. Ще има огромен брой полицаи, които ще виждате, но и много, които няма да видите. Ще има и очевидни, и скрити мерки за сигурност."

Австралия бе сред първите държави, които приветстваха новата 2016-а с традиционните пищни фоейрверки на пристанището в Сидни, озвучени този път с хитове от изминалата година като Uptown Funk и Love Me Like You Do.

Източник: БНТ, БНР