Според доклада на Световната банка страната ни е повишила надеждността за енергийните доставки, чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката

България губи една позиция и е слязла от 38-о на 39-о място по възможности за правене на бизнес. Това става ясно от оповестения днес годишен доклад на Световната банка "Правене на бизнес през 2017 - равни възможности за всички", който отчита подобрението в бизнес средата в световните икономики и прилагането на различни реформи, благоприятстващи бизнеса. 

България се нарежда точно пред икономиките на Хърватска, Кипър, Гърция, Израел и Италия. 

Иикономиките от регион Европа и Централна Азия за тази година са начело в класацията за подобряване на бизнес-средата. Във всички 25 икономики на региона, с изключение на една, са предприети общо 57 реформи през последната година, които да подобряват условията за правене на бизнес.

Първо място в класацията за тази година заема Нова Зеландия, която измества Сингапур като мястото за най-лесно правене на бизнес на света. Докладът показва още, че няколко нововъзникващи пазарни икономики отчитат най-силно подобрение чрез прилагането на различни добри практики.

Второто място в класацията е за Сингапур, а челната десетка се допълва от Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония. 

За втора поредна година Казахстан води в световната класация със 7 поведени реформи. Следващи в региона са Грузия и Беларус със съответно 5 и 4 реформи. Македония е на 10 място в общата класация, а започването на бизнес от един предприемач в западната ни съседка отнема 2 дни, което е значително по-малко от средния период за региона - 10 дни.

Световната банка отбелязва, че страната ни е повишила надеждността за енергийните доставки, чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката - Система за надзорен контрол и събиране на данни. 

През последната година икономиките от Европа и Централна Азия са осъществили най-много реформи в света, що се отнася до плащането на данъци (13 реформи общо), снабдяване с електричество (8) и защита на миноритарните инвеститори (7). 
В дъното на класацията е Сомалия. 

Източник: economic.bg