Няма да позволим на омразата да победи, казва американската певица в отворено писмо и на 4 юни води куп звезди за благотворителен концерт в града, където 22-ма нейни фенове загинаха в атентата на 22 май

Ариана Гранде води куп звезди в Манчестър за благотворителен концерт в неделя, 4 юни - броени дни след атентата на 22 май в залата, където се състоя гиг от европейското й турне.

Сред изпълнителите, които се присъединиха към подготвяното шоу под наслов One Love Manchester, са Джъстин Бийбър и Ъшър, които също са открития на мениджъра й Скутър Браун.

В списъка са и други американски певци Майли Сайръс, Фарел Уилямс, Кейти Пери, британските групи "Колдплей" и "Тейк дат", а също така Найъл Хоран от One Direction, който подготвя дебютния си солов албум.

Присъствалите на концерта във фаталния 22 май получават безплатни покани, а билетите се пускат в продажба този четвъртък. Стадионът за крикет в Олд Трафорд, където се издига сцената, има капацитет 50 хил. зрители.

Организаторите очакват да съберат поне 2 млн. лири, които да отидат в спешния фонд We Love Manchester, който местните власти основаха заедно с Червения кръст, информира Би Би Си. Британската обществена медия ще излъчва шоуто по телевизията и радиото. У нас прякото предаване е по БНТ1 с начало в 21 ч.

Експлозията на 22 май вечерта се случи във фоайето на "Манчестър Арена" секунди след като певицата слезе от сцената. Загинаха 22 души на възраст от осем до 51 години, девет от тях в тийнейджърска възраст.

В края на миналата седмица в. "Таймс" съобщи, че 22-годишният терорист камикадзе подготвял пъкленото си деяние в продължение на година, като взривното устройство било сглобено в апартамент под наем в центъра на града.

Виж още: Службите: Атентаторът от Манчестър не е действал сам

Банковата сметка, от която теглел пари, за да купува гвоздеи и винтове за шрапнели, била открита отдавна, а според "Дейли телеграф" средствата му идвали от студентски заем.

На критиките защо не са успели да предотвратят трагедията, от вътрешното разузнаване МИ5 коментираха, че се занимават с 500 разследвания и 3000 субекта, а само през последните два месеца са осуетили пет терористични заговора...

Фотогалерия: Ариана Гранде в снимки

Веднага след трагедията 23-годишната попзвезда и майка й се прибраха веднага в САЩ с частен самолет, а датите от европейското й турне в подкрепа на албума Dangerous Woman (2016) бяха отменени за две седмици напред. На 7 юни тя трябва да пее в Париж.

Миналия петък певицата най-сетне направи подробно изявление, като публикува в "Туитър" отворено писмо, в което написа:

Сърцето ми, молитвите и моите най-искрени съболезнования са за жертвите на нападението в Манчестър и техните любими хора.

Нито аз, нито който и да било друг може да стори нещо, за да намали болката, която чувствате - или да я облекчи. Аз обаче протягам ръка, сърце и всичко, което съм в състояние да ви дам, ако изпитвате желание или нужда от помощта ми под всякаква форма.

Единственото, което можем да направим сега, е да изберем дали да позволим това да ни повлияе и как да живеем живота си оттук нататък.

Мислех си за своите фенове и за всички вас непрекъснато през последната седмица.

Начинът, по който се справихте с всичко това, е ме вдъхнови и ме накара да се гордея повече, отколкото можете да си представите. Състраданието, добротата, обичта, силата и единството, което показахте един към друг през последната седмица, противостоят на отвратителния замисъл, довел до осъществяването на такова злодеяние като случилото се в понеделник.

ВИЕ сте точно обратното.

Съжалявам за болката и страха, които изпитвате, и за травмата, която и вие понасяте.

Никога няма да сме в състояние да си обясним защо се случват подобни събития, защото те не са нашата природа - и именно поради това не трябва да се отдръпваме.

Няма да се откажем или да действаме в страх.

Няма да позволим това да ни разедини.

Няма да позволим на омразата да победи.

Не искам да прекарам остатъка от годината, без да мога да виждам и прегръщам своите фенове и без да повдигам духа им така, както и те повдигат моя дух.

Реакцията ни след това насилие трябва да ни сближи, да ни накара да си помагаме, да обичаме повече, да пеем по-силно и да живеем като по-добри и щедри хора, отколкото сме били преди.

Ще се завърна в този невероятно смел град Манчестър, за да прекарам известно време със своите фенове и да изнеса благотворителен концерт, с който да почета жертвите и да събера средства за техните семейства. Искам да благодаря на колегите музиканти и приятелите, които се свързаха с мен, за да се присъединят в израза на любов към Манчестър. Ще ви съобщя подробности скоро, когато има потвърждение за всичко.

От деня, когато започнахме да организираме турнето Dangerous Woman, казах, че това шоу, повече от всичко друго, е замислено като безопасно място за моите фенове. Място, където да избягат, да празнуват, да се помиряват, да чувстват сигурност и да бъдат себе си. Да се срещат с приятелите, с които са се запознали онлайн. Да се изявяват.

Това няма да се промени след случилото се.

Когато гледате публиката на моите концерти, виждате красива, пъстра, невинна и щастлива тълпа.

Хиляди хора, невероятно различни един от друг, които са там заради една и съща причина - музиката.

Музиката е нещо, което всеки на планетата може да споделя.

Музиката има за цел да ни лекува, да ни обединява, да ни прави щастливи.

За нас тя няма да престане да изпълнява тази своя функция.

А ние ще продължим в памет на онези, които изгубихме, техните любими хора, моите фенове и всички, засегнати от тази трагедия.

Те ще са в моите мисли и в сърцето ми всеки ден, а аз ще си спомням за тях до края на живота си, във всичко, което правя.

Ари