По подобен начин атентаторът от Манчестър финансирал пътуванията си до Либия и направата на бомбата, с която се самовзриви след концерта на Ариана Гранде

Атентаторите от Париж и Брюксел се издържаха от социални помощи. Салман Абеди, който взриви десетки хора в Манчестър след концерт на Ариана Гранде, финансирал подготовката на атентата и със студентски заем - от парите на данъкоплатците, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позова на полицейски източници.

Според всекидневника 22-годишният терорист прибрал хиляди паунди държавно финансиране, без да завърши висшето си образование. Именно с тези пари се смята, че плащал пътуванията си до Либия, родината на своите родители, където посещавал тренировъчни лагери на джихадисти, за да се обучава в правенето на адски машини.

Виж още: Атентаторът от Манчестър не е действал сам, смятат службите

Изданието цитира бивш следовател, работил по атентатите в Лондон на 7 юли 2005 г., изтъква, че студентските заеми са лесен начин терористи да финансират своята дейност на разноски на данъкоплатците: "Трябва единствено да влезеш в университета, а после си биеш шута. Често такива хора нямат дори намерение да се посещават лекциите."

Системата за финансиране на висшето образование във Великобритания предоставя на джихадистите лесно достъпни средства без никаква проверка, изтъква и проф. Антъни Глийс от университета в Бъкингам, където ръководи центъра за обучение по национална сигурност и разузнавателна дейност.

Правителството и преди е признавало, че няма представа колко терористи финансират дейността си чрез социални помощи и студентски заеми от пари на данъкоплатците, отбелязва "Дейли телеграф".

Разследването вече е установило, че когато се записал да учи бизнес администрация в университета Салфорд през октомври 2015 Абеди получил поне 7000 лири от Компанията за студентски заеми. Смята се, че бъдещият атентатор е прибрал още толкова за следващата академична година, макар че по това време вече се бил отказал от следването. От учебното заведение мълчат по въпроса дали са уведомили Компанията за студентски заеми, че трябва да преустанови финансирането му.

Виж още: Ариана Гранде се връща в Манчестър

Според негови колеги и приятели Абеди никога не е постъпвал и на работа, а си позволявал да пътува редовно до Либия. През 2015-2016 г. той вероятно е получавал по 250 лири седмично като социални помощи, като пропуснал да прибере сумата само в седмицата преди нападението.

Салман разполагал и със значителни средства за твърде сложното взривно устройство, което изработил, докато живеел под наем в южната част на града.

Месец и половина преди атентата той наел друг апартамент - в жилищен блок на 12-ина километра от дома си, за който платил 700 лири в брой. Абеди разполагал с достатъчно пари, за да вземе под наем и трето жилище в центъра на града, откъдето на 22 май поел към "Манчестър арена" с раницата, в която носел бомбата.

Три дни преди агентата изтеглил 250 лири в брой и прехвърлил по банков път 2500 лири на по-малкия си брат Хашим в Либия, който по-късно беше задържан по обвинение, че е бил в течение за подготовката на нападението.

Междувременно Би Би Си разкри, че Салман бил едва на 16, когато вече се сражавал през ваканциите редом с баща си срещу режима на Муамар Кадафи в Либия. Службите са получавали трикратно сигнали за екстремистките му възгледи, които са останали без последствия.

Седмица след атентата 52-ма от ранените остават в болница, 19 от тях - в критично състояние.

Полицията в Манчестър разпространи снимка на Салман Абеди в деня на атентата, със син куфар, различен от синята раница с взривното устройство, който все още се издирва.

На друг кадър от охранителните камери, показан по-рано, се вижда ясно лицето му. Властите търсят от гражданите информация за движението му от 18 май насам, когато се върнал на Острова.

Източник: "Дейли телеграф", Би Би Си