Задържан е съдия по вписванията, който е получавал подкупи, за да се придвижват по-бързото на документи на определени фирми

Спецзвеното към главния прокурор "Антикорупция" e претърсило Агенцията по вписванията. Задържан e съдия Йордан Раденков

Операцията се е провела при пълна секретност в следобедните часове, когато в сградата на ул. "Елисавета Багряна" в кв. "Гео Милев" нахлули цивилни служители на правоохранителните органи. Иззети са компютърни конфигурации. 

"Във вчерашния ден бе задържан съдията по вписвания Йордан Раденков при получаване на неследваща се причина сума, за да извърши действия по служба. Парите са получени от представители на нотариални кантори", обясни административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг в Сметната палата.

По думите й целта на предаването на парите е по-бързо да издадени удостоверения за тежести.

"Съдията се наблюдава повече от 4 месеца. Събрали сме достатъчно доказателства за това, че той ежедневно извършва такива действия. В една част от случаите парите, които получава са за издаване на по-бързо удостоверения за тежести и други за по-бързото вписване на определена сделка", допълни тя.

"В сградата на Агенцията се извършват претърсвания. Има задържан съдия по вписванията. Става дума за корупция, искане - получаване на подкупи от съдията. Разпитват се свидетели и представители на нотариални кантори", обяви вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Действията на разследващите стават десет дни след като за нарушения от поста изпълнителен директор на Агенцията по вписвания бе освободена Елена Маркова. Тя бе назначена на поста в началото на март 2015 г., в мандата на бившия правосъден министър Христо Иванов. 

Източник: БНР, Агенция "Фокус"