Знаците за мобилни камери за скорост може да отпаднат с нови законови промени

Да се премахнат предупредителните табели за камера за превишена скорост. Това е една от мерките срещу "Войната по пътищата", които се обсъждат по нареждане на премиера Бойко Борисов, пише в. "Сега"

В събота той събра министрите на извънредно заседание и разпореди за спешни промени в законодателството и подзаконовата нормативна уредба. 

След обявения тотален контрол и спешни мерки за по-малко жертви на пътя в събота, вчера Борисов разясни и мотивите, с които подкрепя предложението на "Пътна полиция" да не се предупреждават пътните хулигани за камерите на шосето. 

"Защо да има табела? Те намаляват, минават на камерата и - газ. Защо трябва да ги предупреждаваме? Нали целта е да караш през целия маршрут, като спазваш знаците", възмути се премиерът. 

"Да, демократично е. Но е абсолютна глупост табелата "има камера". Накрая това са човешки съдби. В Германия е без камери, но те са известни със своята дисциплина. Цялото общество да поведем битка. Гинем всички", добави Бойко Борисов и изрази мнение, че по този начин "за година-две шофьорите ще да се дисциплинират и да не нарушават ограниченията".

Става дума за знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта. Той беше въведен през май 2015 г., за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Те бяха отменени с решението на ВАС от 2014 г. Според съдиите нямало сигурни гаранции, че устройствата не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта.

За желанието на КАТ да премахне този знак вчера потвърди пред Дарик шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. "Ние ще предложим промяната, а дали ще я одобри нашето ръководство и ще стигне до Народното събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява", каза той.

Очевидно предложението да се развържат ръцете на катаджиите да глобяват на пътя среща горещото одобрение на премиера Борисов. Вчера той обясни, че е разпоредил на министрите и депутатите на ГЕРБ, водени от Цветан Цветанов, да се изчисти законът от възможностите да се "шиканира". 

Други примери за това били текстовете, според които кръвните проби се взимат от лекар. "Всички сме били в болница и знаем, че те се взимат не от лекар, но това е основание нарушенията да падат в съда и да остават ненаказани. Електронните фишове пък трябва да се дават в присъствие на контролни органи, което също позволява нарушителите да се измъкват", добави Борисов.

Опит за премахването на знака имаше и през миналата година, при поредната порция промени в Закона за движението по пътищата. Тогава обаче депутатите от транспортната комисия в парламента отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не била да се крие по храстите. 

Тогава именно Рановски изнесе данни, че имало по 1500 нарушения на камера на месец въпреки предупредителния знак. В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знака Е24 и да са описани предварително на сайта на МВР и медиите. В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда.

Източник: в. "Сега"