Тереза Мей пък заяви готовност да се оттегли от преговорите, ако няма постигнато добро споразумение за Великобритания

Вчера Европейската комисия публикува ключовите си искания за уреждането на финансовите въпроси и правата на гражданите при излизането на Великобритания от ЕС.

Според изчисленията на ЕК финансовите задължение, произтичащи от членството на Великобритания в ЕС, засягат 74 органа на общността, като окончателният им размер тепърва трябва да бъде определен, но изчисленията на комисията се отнасят за периода след напускането на Великобритания. От ЕК искат Великобритания да се издължи по всички сметки, при това в евро.

Задълженията включват капитал за финансирането на Европейската инвестиционна банка, дела на Великобритания във финансирането на споразумението за бежанците между ЕС и Турция и финансирането на учителите в европейските училища. 

Исканията на Европейската комисия влизат в конфликт с позицията на британското правителство по въпроса с плащанията. От "Даунинстрийт" 10 настояват финансовите параметри на "Брекзит" да се обсъждат в последните етапи на преговорите, за да могат те да преминат в евентуално бъдещо търговско споразумение. 

Ключов момент в исканията на Европейската комисия са правата на гражданите на ЕС. Заявеното от ЕК желание е британските граждани в общността и гражданите на ЕС във Великобритания да имат право да получават постоянно жителство, след като са имали законно пребиваване за непрекъснат период от пет години. 

ЕК също така иска Съдът на ЕС да има пълна юрисдикция по отношение на правата на гражданите. Това искане вероятно също ще ядоса Великобритания. Преговорите се очаква да започнат дни след изборите в страната на 11 юни.

Твърда позиция на Тереза Мей

На фона на това британският премиер Тереза Мей обяви, че е готова да се оттегли от преговорите за "Брекзит" с Европейския съюз, ако на тях не бъде постигнато добро споразумение. Излизането на страната от Общността остава основна тема в дебатите преди изборите на 8 юни, съобщава Би Ти Ви.

В предизборно студио Тереза Мей и лидерът на опозицията Джереми Корбин един след друг обясниха вижданията си за бъдещето на преговорите. За разлика от Мей, Корбин беше категоричен, че ако партията му спечели, ще има сделка за "Брекзит".

Преднината на консерваторите на Тереза Мей продължава да се топи преди изборите на 8 юни. Те имат подкрепа от 43% спрямо 37% за лейбъристите, които бележат значителен ръст.

"Ще бъда там, за да преговарям за добра сделка, но това, което казах е, че е по-добре да няма сделка, отколкото да има лоша такава.Трябва да сме готови да се оттеглим", заяви Тереза Мей.

Източник: Би Ти Ви, Би Би Си