Каналът, който въртели чужденци от Бангладеш с участието на наши гранични полицаи, е разкрит от служители от МВР и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура

Канал за трафик на хора през Летище София е бил пресечен при съвместна операция на МВР и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни, че подобен нелегален трафик през столичната аерогара се засича за първи път.

Към момента е установено участието на петима гранични полицаи и четирима чужденци, като кръгът на замесените се очаква да се разшири.

Ясна е и е и схемата, по която са действали трафикантите.

Организаторите са двама граждани на Бангладеш, единият от които със статут на постоянно пребиваващ, а другият - с хуманитарен статут. Те набирали "клиенти" и изпращали на граничните полицаи снимките, както и изработените фалшиви документи - лични карти и студeнтски книжки.

По този начин служителите получавали предварителна информация кой се кани да премине границата и на свой ред подавали данни за полета, часа, на кое гише и при кой граничен полицай трябва да се извърши пропускането.

В много от случаите за целта били отваряни и специални странични гишета, през които нелегалните чужденци преминавали необезпокоявани. Цената за този трафик достигала до 5000 евро на човек, като това било отчислението само за граничните полицаи.

Отделно, в зависимост от сделката, "клиентите" плащали до 10 хил. евро на организаторите на канала, които им осигурявали и място за нощувка у нас, докато подготвяли трафика им за изкарване от страната.

Сигналът е бил подаден през април, а планираните действия са били уточнени на работна среща в присъствието на гланния прокурор.

В разследването са се включили служители от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и СДВР, а в по-късен етап към тях се присъединяват и гранични полицаи.

Вчера единият от граничните полицаи е задържан с 2000 евро, поясни Гешев. Намерени са били печати, документи за самоличност, вкл. и студентски книжки от Европейския съюз.

Тепърва ще се изяснява колко и какви хора са успели да минат през страната ни по този канал. Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" междувременно увери, че "ще се вземе отношение и към други служители", които с бездействието и безучастието си са подпомагали трафика. Той бе категоричен, че бездействието на ръководни служители показва, че те не са за тези постове.

Част от предстоящите превантивни мерки могат да включват и промяна в правилата за обработването на документите при граничния контрол на летищата, обясни още Румен Ганев.