Стефан Пастис и Сали Грийн са сред гостите на литературните дни за деца и младежи "Варна Лит", а преди това имат срещи и със своите почитатели в София

Авторът на една от най-хитовите комиксови поредици за деца Стефан Пастис и Сали Грийн, определяна като "новата Дж.К.Роулинг", гостуват у нас в дните около 1 юни по повод първото издание на младежките литературни дни "Варна Лит" от 31 май до 3 юни.

Преди това двамата писатели имат насрочени срещи със своите почитатели и в София.

Пастис представя героите си Тими Провала и Мечо Тотала на открита забава от 17 ч. на 28 май, неделя, в литературен клуб "Перото" в НДК, а във Варна - в Деня на детето 1 юни от 17 ч. в книжарница "Сиела" във Фестивалния и конгресен център, където час по-късно, от 18, е и срещата със Сали Грийн.

Най-популярният му персонаж, който предстои да стане филмов герой на "Дисни", е само на 11, не си пада много по училището, има бяла мечка за въображаем приятел и детективска агенция на име "Тотал Провал".

Освен хитроумен и забавен за децата, Тими е любимец и на възрастните. Хлапето печели симпании не само с чувството си за хумор, а и с някои откровено отрицателни черти - като измамната самоувереност, която го прави да изглежда непохватен и малко абсурден, но ни най-малко не пречи на неговата очарователност, отбелязват българските издатели от "Сиела".

Колкото до автора, Стефан Пастис е художник на комикси, но големият му успех идва именно с книгите за Провала. На въпроса на сп. "Тайм" защо героят му Тими говори като възрастен той отговаря, че малкият детектив много иска да изглежда голям и важен като известните си "колеги" Филип Марлоу и Сам Спейд от "Малтийският сокол".

Споделя също, че е направил илюстрациите с идеята да имитира детска рисунка и че най-голямото му желание е децата да се забавляват.

Британската писателка Сали Грийн, нашумяла с романите "Полулош", "Полудив" и "Полуизгубен", които са преведени на повече от 50 езика, гостува у нас чрез издателство "Колибри".

Трилогията й се определя като оригинална алегория за расизма, любовта и съдбата; фентъзи разказ за оцеляване, което изисква проницателност и енергия от главния персонаж.

"Уолстрийт джърнъл" определя нейния Натан Бърн като "пленителен антигерой", а "Ю Ес Ей тудей" пише: "Толкова свежа идея..., налице са всички шансове читателите да се връщат пак и пак към този магьоснически свят, който, нека признаем, не е наполовина лош."

Преди да се срещне с читатели в морската столица, на 30 май от 18,30 ч. тя представя поредицата си "Полуживот" и в столичната книжарница "Хеликон България" на бул. "Цар Освободител" 4.

Освен Сали Грийн и Стефан Пастис, сред специалните гости на "Варна Лит 2017" е словенският покорител на планински върхове и писател Тадей Голоб, а от българска страна инициативата подкрепят писателите Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова.

Повече информация за програмата - във "Фейсбук" страницата https://www.facebook.com/varnalit/.

Източник: изд. "Сиела", изд. "Колибри"