Какво е по-добре да не казваме, когато са ни извикали на интервю за свободна позиция

Всяко интервю за работа е малко или много изпит - явяваш се, питат те разни неща и накрая ти поставят цялостна оценка. И както на всеки изпит, и тук не искаме да изглеждаме глупаво. Въпреки това напрежението може да ни изиграе лоша шега и да извади на показ някои неща, които ни представят именно в такава светлина. 

Ключ към това най-често са думи, които сме изтървали, или нещо, което сме казали. От "Бизнес инсайдър" споделят какво е добре да не казваме, за да не изглеждаме глупави по време на интервю за работа: 

1. "Ъ-ъ-ъ..." 

Едно от важните неща, когато сте на интервю за дадена позиция, е да говорите гладко и да не се запъвате. Понякога наистина притеснението е сериозно и ескалира, докато сте в самото интервю, но най-добре е в такъв случай просто да спрете за малко, да поемете въздух и да издишате. Интервюиращите ще разберат притеснението ви, но запъването и "ъ-кането" биха имали обратния ефект. 

Виж още: Първите 12 думи са най-важните

2. Използване на диалект или силен уличен жаргон

В професионалния жаргон няма лошо, ще го използвате вие, ще го ползват и те. В крайна сметка ще се разберете. Но ако тръгнете да говорите на интервюиращия на "батенце", "копеле" и т.н., вариантът да ви възприемат за неподходящ е доста вероятен. Същото важи и за говоренето с остър диалект. 

3. Използването на "лоши думички"

Когато говорим за псувни пред децата си, често използваме определението "лоши думички". Е, не е добре те да се използват и по време на интервю за работа. Понякога обаче от притеснение хората ги включват в речника си. Добре е в случая просто да се държите под контрол и да внимавате да ги използвате по-малко като цяло. Така езикът ви ще отвикне да ги употребява в стресови ситуации.

4. Паразитни думи

"Такова", "просто", "значи"... паразитните думи са много и насищането на разговора с тях е знак, че се притеснявате и сте несигурни. Същевренно обаче създава и лошо впечатление. 

Виж още: 3 важни принципа, когато водим интервю за работа

5. Помпозни и големи думи

Избягвайте да говорите с тежки и силн думи. Много вероятно е да и сметнат за фукльо и въздух под налягане, отколкото да ви вземат насериозно. 

6. "Не знам"

Както казахме вече, това е изпит. За "не знам" на изпит се пише "слаб".

7. "Какво ще стане, ако не се разбера с колегите?"

Това говори на интерюиращия, че вече имате подобен опит и че маллко или много вие сте виновни за конфликтите.

8. "А с какво се занимава компанията"

Това дава ясен знак, че не сте се поинтересували за самата компания, в която отивате на интервю. Иначе казано - не сте си написали домашното, а за ненаписано домашно пак се пише двойка. 

Виж още: 7 тайни трика за добро представяне на интервю за работа

Източник: "Бизнес инсайдър"