"Джоуи" ("Приятели"), "Фрейзър" ("Бар Наздраве"), "Обадете се на Сол" ("В обувките на Сатаната"), "Хотел Елеон" ("Кухня") и новият The Good Fight ("Добрата съпруга") са само част от "издънките", т.нар. spin-offs, на популярни поредици...

Тази неделя Кристин Барански се завръща като адвокат Даян Локхарт в продължението на "Добрата съпруга", който приключи миналата пролет след осем сезона.

Една от най-популярните юридически драми продължава година по-късно, вече под заглавие The Good Fight, с нови лица и някои от познатите вече герои.

Поводът е идеален да си припомним още "дъщерни" сериали, т.нар. spin-offs, с герои от популярни поредици.

Акцентът е поставен върху героите, които "прелитат" от сериал на сериал, поради което пропускаме многобройните версии на криминални драми като "От местопрестъплението", "Закон и ред" и "Военни престъпления" / "Морски детективи" (самият той произлязъл от "Военна прокуратура"), фантастичните поредици "Стар трек" и "Старгейт", както и разклоненията за общинските служби в Чикаго: "Пожарникарите от Чикаго", които бяха последвани от "Полицаите от Чикаго", спешните медици в "Лекарите от Чикаго" и прокурорите от предстоящия Chicago Justice.

Иначе вероятно най-известният spin-off на малкия екран е анимационният сериал "Розовата пантера", който тръгва от рисуваните надписи на игралните филми за инспектор Клузо.

Някои други подобни сериали и персонажи са:

1. "Джоуи" с Джоуи Трибиани от "Приятели"

Героят на Мат Льоблан е актьор и се мести от Ню Йорк в Лос Анджелис, където кариерата му процъфтява... едва два сезона.

Виж още: Приятели 2016 - къде са шестимата актьори от сериала днес

2. "Фрейжър" с д-р Фрейжър Крейн от "Бар Наздраве"

След като бракът на д-р Фрейжър Крейн се разпада, той се мести в Сиатъл, където заживява при баща си и започва да води радиопредаване, в което му гостува дори Бил Гейтс... Психиатърът, игран от Келси Грамър, става толкова популярен, че самостоятелният му сериал продължава цели 11 сезона (1993-2004), колкото и оригиналът от 1982-93 г.

3. Angel с вампира Ейнджъл от "Бъфи, убийцата на вампири"

През 1999-2004 г. Дейвид Бореаназ ("Кости") играе пет сезона в сериала на Джос Уедън, който продължава историята на персонажа му от "Бъфи, убийцата на вампири" като частен детектив в Ел Ей.

4. "Хотел Елеон" със Сеня и други герои от "Кухня"

Макар и без мустакатия главен готвач Виктор Петрович патилата на персонала в хотел "Елеон", където се развиваха последните два сезона от "Кухня", продължават - този път с криминална нишка и фокус върху всекидневието на камериерките.

Виж още: "Кухня" продължава с нов хотелски сериал

5. "Обадете се на Сол" с адвокат Сол Гудман от "В обувките на Сатаната"

След финала на "В обувките на Сатаната" актьорът Боб Оудънкърк получава свой собствен сериал - предистория на героя му.

6. "Частна практика" с д-р Адисън Монтгомъри от "Анатомията на Грей"

След като се развежда с д-р Блян (Патрик Демпси) и го оставя на Мередит Грей, гинеколожката, играна от Кейт Уолш, си тръгва от Сиатъл и постъпва на работа в частна клиника в Ел Ей - за цели шест тв сезона.

Виж още: "Анатомията на Грей" в 22 любопитни факта

7-9. "Торчуд" с капитан Джак Харкнес, "Приключенията на Сара Джейн" със Сара Джейн Смит и K9 с робокучето от "Доктор Ху"

Той е красив и бисексуален - като актьора Джон Бароуман, който тук изоставя певческата си дарба, за да спасява Земята от извънземна заплаха като пътешественика във времето Джак Харкнес начело на екипа от института "Торчуд" в уелската столица Кардиф.

Покойната вече Елизабет Слейдън, която се е снимала в "Доктор Ху" още през 70-те, пък се завръща в ролята на Сара Джейн през 2006 г. и резултатът са още пет сезона, които се излъчват по детския канал на Би Би Си под заглавие The Sarah Jane Adventures.

Към подрастващите зрители е ориентиран и "K9" (2009-2010), посветен на робокучето, което се появява в най-дългия научнофантастичен сериал за първи път през 1977 г.

10. "Каприка" със сайлоните от "Бойна звезда Галактика"

Още една предистория, която обаче не се задържа в ефир повече от един сезон - вероятно защото я нямаше култовата блондинка Триша Хелфър, която понастоящем се подвизава като майката на Луцифер.

11. The Originals (Древните) с Клаус Микаелсон от "Дневниците на вампира"

Четвъртият сезон с древния герой на Джефри Морган излиза през март, след финала на оригиналния сериал, за който Нина Добрев се завръща като Елена Гилбърт.

12-13. "Светкавицата" и "Легендите на утрешния ден" с персонажи на "Ди Си комикс" от "Стрелата"

Уентуърт Милър и Доминик Пърсел са братя и главни герои в хитовата поредица "Бягство от затвора" - и си остават такива и в комиксовите адаптации "Стрелата", "Светкавицата" и "Легендите на утрешния ден".

14. I Am Weasel (Аз съм невестулка) с невестулката от "Крава и пиле"

Една от култовите анимационни комедии на "Картуун нетуърк" от края на 90-те, в която на мястото на кравата и пилето от оригинала са невестулка и маймун.

15. "Адвокатите от Бостън" с Алън Шор и Тара Уилсън от "Адвокатите" / The Practice

Макар че се присъединяват към адвокатския сериал от 1997-2004 г. едва във финалните сезони, Алън Шор (Джеймс Спейдър от "Черният списък") и уволнената заради него Тара Уилсън (Рона Митра) се присъединяват към друга бостънска кантора, воглаве с колоритния Дени Крейн (Уилям Шатнър от оригиналния "Стар трек").

16. "Междузвездни войни: Бунтовници" с Империята от "Междузвездни войни: Войната на клонираните"

Още един опит на "Дисни" да си върнат всеки цент от вложените в покупката на "Лукасфилм" 4 млрд. долара. Екипажът на космическия кораб "Призрак" се изправя срещу Империята в анимационния сериал "Междузвездни войни: Бунтовници", където се появяват и персонажи от миналогодишната игрална предистория Rogue One...

17. "Пази се от живите мъртви" със зомбитата от "Живите мъртви"

Разклонение на хорърдрамата, което се води предистория и "съпъстващ (companion) сериал", проследяващ ранните дни на зомби апокалипсиса.

18. "Шоуто на Кливланд" с Кливланд Браун от "Семейният тип"

Анимационният ситком на Сет Макфарлън върви вече 15 сезона, а междувременно един от персонажите му, чернокожият Кливланд, се уреди със собствен сериал за четири сезона - след което се завърна с родата си в "Семейният тип".

19. "Агент Картър" с първия от "Агентите на ЩИТ"

Сериалът "Агентите на ЩИТ" по комиксите на "Марвъл" произлиза от поредицата филми за "Отмъстителите", а Хейли Атуел от "Капитан Америка: Първият отмъстител" продължи изявите си в сериала "Агент Картър" заедно с бащата на Тони Старк / Железния човек, игран от Доминик Купър.

Приключенията на Пеги Картър след края на войната (и предполагаемата гибел на нейния любим Стив Роджърс / Капитан Америка) продължиха едва два сезона, общо 18 епизода, а смъртта й на 95-годишна възраст беше анонсирана в "Агентите на ЩИТ".

Междувременно супергероят от Втората световна война беше разконспириран като агент на "Хидра", а в екипа на Отмъстителите влезе племенницата й Шарън Картър / Агент 13 (Емили ВанКамп от "Отмъщението").