Шон Коумс, по-известен като Диди, или Пъф Деди, оглавява списъка на сп. "Форбс" през 2017 г. със 130 млн. долара, следван от попзвездата Бийонсе и писателката Дж.К.Роулинг

Двама писатели, двама спортисти, двама рапъри, две попзвезди, радиоводещ и рокгрупа са 10-те най-печеливши личности от шоубизнеса за 2017 г. според класацията Celebrity 100.

Шон Коумс, по-известен като (Пи) Диди, а в миналото - Пъф Деди, излезе начело в списъка на сп. "Форбс", след като продаде 1/3 от модната си къща "Шон Джон". Рапърът отдавна не разчита на печалби само от музика, макар да има успешна кариера и като изпълнител, и като продуцент.

Виж още: Диди е най-богатият рапър

130-те млн. долара приходи, която го катапултираха от миналогодишното 22-ро място до върха, идват от миналогодишното му турне, подкрепен и от маркетинговау сделка с производители на водка.

Концертите събраха отново на сцена звездите на основаната от него през 1993-та Bad Boy Records и са увековечени в документалния филм Can't Stop Won't Stop: A Bad Boy Story, който излиза на 25 юни в онлайн платформата "Епъл мюзик".

Макар подгласничките му да са жени, нежният пол съставлява едва 19% от класацията на "Форбс". Сред неговите представителки е и най-младата в списъка - 19-годишната Кайли Дженър, която е номер 59 благодарение на семейното риалити шоу Keeping Up with the Kardashians, собствените си марки козметика и облекло плюс многобройни договори за реклама.

Бийонсе също прави значителен скок спрямо миналата година - от 34-то до второ място, което се дължи основно на турнето Formation и албума Lemonade. За сравнение - съпругът й Джей-Зи, с когото са сред най-печелившите двойки в шоубизнеса, тази година е едва 55-и в подреждането.

Бийонсе с наградата за Formation като клип на годината, една от осемте й статуетки от видеонаградите на MTV в Ню Йорк, 28 август 2016 г. Визуалният й албум Lemonade победи в пълнометражната категория, Formation, който стана и най-добрият поп клип, беше отличен още за хореография, режисура, операторско майсторство и монтаж, а Hold Up - като женско видео номер 1. Снимка: Larry Busacca/MTV1617/Getty Images за MTV

Писателката Дж.К.Роулинг се завърна в Топ 100 с 95 млн. долара, след като миналата година излязоха пиесата й "Хари Потър и прокълнатото дете", както и филмът по неин сценарий "Фантастични животни и къде да ги намерим", който е предистория на магьосническия свят от романите за Хари Потър.

Само с милион по-малко (94 млн.) четвъртото място се окупира от рапъра Дрейк. Канадският изпълнител миналата година беше 69-и, а сега е удвоил състоянието си благодарение на концерти и договори за реклама на марки като Nike, "Спрайт" и "Епъл". Миналия месец той спечели рекордните 13 награди от музикалното сп. "Билборд".

Също само с милион по-малко футболист номер 1 в света Кристиано Роналдо отстъпва едно място назад. През изминалите 12 месеца приходите му възлизат на 93 млн. долара. Португалецът има собствени модни линии бельо и джинси, доживотен договор с Nike, а преди дни беше анонсиран като лице на видеоиграта FIFA 18.

Виж още: 15 съвета за фитнес и здраве от Кристиано Роналдо

Номер 6 е друга канадска попзвезда - The Weeknd, официално гадже на Селена Гомес и дуетен партньор на Лана Дел Рей. Той влиза за първи път в челната десетка на "Форбс" благодарение на албума си Starboy, от който е чисто новият му клип Secrets, заснет в университет и библиотека в родния му Торонто.

На седмо място с 90 млн. е култовият радиоводещ Хауърд Стърн, който през последните години се изявяваше като жури в "Америка търси талант". "Краля на всички медии", както се определя самият той, не отстъпва от позицията си миналата година благодарение на своя 5-годишен контракт с радио "Сириус XM", в чието студио му гостуват холивудски звезди и роклегенди като "Металика".

Coldplay се завръщат в класацията след успеха на световното си турне Head Full of Dreams, което завърши през декември в Австралия и Нова Зеландия. Британската рокгрупа дарява 10% от приходите си за благотворителност, а през изминалата година са спечелили 88 млн. долара.

Видео: Бийонсе като боливудска звезда в клип на "Колдплей"

Този месец Крис Мартин и колегите му се включиха и в концерта на Ариана Гранде за Манчестър, където изпълниха няколко парчета заедно с 50-хилядната публика на стадион "Олд Трафорд" - вкл. класиката си Fix You.

Девети с 87 млн. долара е Джеймс Патерсън. С над 130 заглавия в библиографията си той е смятан за най-продавания жив писател в света, а сега е съавтор на романа за Белия дом, който пише експрезидентът на САЩ Бил Клинтън. Заглавието е The President is Missing (Президентът изчезна), жанрът - трилър, естествено, а датата на публикуването му е 11 юни 2018 г.

Виж още: "Зоопарк" - апокалиптичен трилър от Джеймс Патерсън

Десетката завършва с шампиона за 2016-а (и настоящ финалист) в НБА Леброн Джеймс. Играчът на "Кливланд кавалиърс" е инкасирал за година 86 млн. долара. 31 млн. от тях са заплатата му за сезон 2016/2017, с която той стана едва третият баскетболист след Майкъл Джордан и Кобе Брайънт, печелил 30 млн. долара на сезон.

Виж още: Историческа титла на Леброн Джеймс с "Кливланд"

В списъка му с рекламни договори пък са гиганти като Nike и "Кока-кола", слушалките Beats by Dre и "Интел".

Източник: Би Би Си