Над 1000 са задържаните след масовите протести в големите руски градове срещу корупцията в управлението на страната

Вчерашният Ден на Русия бе помрачен заради масовите арести на протестиращи опозиционери. Според независими източници, цитирани от Би Би Си, само в Москва и Санкт Петербург задържани са общо над 1000 души. Официалните данни на полицията говорят за 200 арестувани. 

Демонстрациите в двата най-големи руски града бяха насочени срещу корупцията в управлението на Русия. Протестиращи излязоха в повечето големи градове като Москва, Петербург, Сочи, Архангелск, Казан, Владивосток и др., като опитът им бе да повторят мартенските протести в страната, когато стотици хиляди се събраха в над 100 града срещу корупцията и управлението на Путин.

Хиляди протестиращи, сред които и много млади хора, се събраха в центъра на Москва по призива на Навални и скандираха "Русия без Путин" и "Русия ще е свободна". Според очевидци срещу демонстрантите е бил използван сълзотворен газ, но полицията отрича подобно нещо. 

Властите разрешиха митингите на много места, но според анализатори - без особено желание. В Казан митингът беше насрочен за 7 сутринта, в Петербург на демонстрантите беше предложено да излязат в парк в края на града, а в Архангелск - на остров. 

Основната причина за арестите в Москва е преместването на самия протест. Московските власти са позволили провеждането му, но далеч от центъра. В последния момент обаче опозицията се отказа от договореното с властите отдалечено място за провеждане на акцията и заяви, че ще протестира на централната улица "Тверская", предаде БНР. 

Виж още: Алексей Навални арестуван на протест срещу Медведев в Москва

30 дни арест за Навални

В отговор на това полицията предупреди, че ще действа твърдо при всеки опити протестът да се проведе в непосредствена близост до Кремъл. Руският опозиционен лидер Алексей Навални въпреки това обаче призова за преместване на протеста в центъра на града, за което бе арестуван още пред дома си.

По-късно стана ясно, че Навални е осъден на 30 дни административен арест заради "многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги".

Арестът на Навални пък предизвика размирици сред протестиращите в Москва, което доведе до сблъсъци с полицията и масови арести. Според неправителствени организации само в Москва са задържани над 800 души, а други 500 са арестувани по време на протести в Санкт Петербург.

В края на май тази година Алексей Навални беше нападнат и залят със зелена химическа течност, след което загубил 80% от зрението на дясното си око, като му предстои лечение. 

Опозиционният лидер възнамерява да се кандидатира за президентските избори в Русия през 2018 г., но предишна присъда по обвинения в корупция вероятно няма да му позволи да участва в кандидат-президентската надпревара. 

Руски съд в град Киров призна на 18 юли 2013 г. Навални за виновен в присвояване на средства от държавното предприятие "Кировлес" през 2009 г. и го осъди на пет години лишаване от свобода. Няколко месеца по-късно съдът в Киров замени присъдата от 5 години затвор с условна.

САЩ и ЕС осъдиха масовите арести в Русия

ЕС се обяви срещу задържането на стотици мирни демонстранти срещу корупцията в Русия и призова те незабавно да бъдат освободени, предаде Франс прес.

Говорител на дипломатическата служба на ЕС изрази съжаление "от задържането на стотици мирно протестиращи хора и от използването срещу тях на сила от страна на руските власти в Москва, Санкт Петербург и други градове".

Очакваме мирните демонстранти да бъдат незабавно освободени и да могат да упражняват основните си права, записани в руската конституция, се казва в декларация на ЕС.

Белият дом също осъди вчерашните арести и настоя за незабавното освобождаване на протестиращите. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че руснаците заслужават правителство, което спазва равенството на всички пред закона и възможността за упражняване без страх гражданските права

"САЩ решително осъждат задържането на стотици мирни протестиращи в цяла Русия. Задържането на мирни протестиращи, правозащитници и журналисти е потъпкване на основните демократични ценности", коментира още Спайсър. 

Източник: Би Би Си, БНР, Ройтерс