През 2015 г. 107,7 млн. деца и 603,7 млн. възрастни по света са страдали от проблеми с наднорменото тегло и затлъстяване

Над два пъти се е увеличил броят на страдащите от затлъстяване хора по света спрямо 1980 г., като тенденцията е тази цифра да расте. Това показват данните от изслване, проведено в 195 държави по света. 

Резултатите от изследването бяха представени на конференция в Стокхолм и са публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". Затлъстяването е сред основните причини за редица сърдечни заболявания и повишава риска от инфаркт. 

През 2015 г. 107,7 млн. деца и 603,7 млн. възрастни по света са страдали от проблеми с наднорменото тегло и затлъстяване. 

Макар случаите на затлъстяване сред децата да са далеч по-малко в нивата на опасно наднормено тегло при възрастните, нивата на детското затлъстяване са се ускорили многократно за последните 35 години, отбелязват авторите на доклада.

Според изследването индексът на телесна маса, надвишаващ 24,5 пункта, сигнализира за наднормено тегло, а когато индексът надвишава 30 пункта, вече говорим за затлъстяване. 

Само за 2015 г. по света са отбелязани над 4 млн. смъртни случая, свързани с болести, дължащи се в една или друга степен на наднорменото тегло - сърдечносъдови болести, диабет, рак и други болести. Над 2/3 от тези смъртни случаи са в резултат на висок индекс на телесна маса, който е в основата на увеличаването на сърдечносъдовите заболявания от 1990 г.

Резултатите от изследването, обхванало 195 страни и територии, разкриват наличие на смущаваща криза в общественото здравеопазване на световно ниво, поясняват учените. 

"Хората, които не обръщат внимание на наддаването на телесно тегло, рискуват да бъдат засегнати от сърдечносъдови болести, диабет, рак и други заболявания", предупреди един от авторите на изследването д-р Кристофър Мъри от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Източник: "Индипендънт"