Редица други протестиращи също са задържани, тъй като се опитвали да попречат на органите на реда да вкарат Навални в полицейската кола

Най-отявленият руски опозиционер Алексей Навални е бил арестуван по време на протест, организиран от него в руската столица Москва, съобщават очевидци, цитирани от западни медии. Общо са задържани над 100 души за блокиране на движението по по централната ул."Тверская". 

Протестиращите са се опитали да предотвратят полицаите да го вкарат в полицейския автомобил и да го откарат към ареста. Протестът е имал за цел да призове за борба с корупцията и оставката на руския премиер Дмитрий Медведев. 

Навални е известен с кампанията си за борба с корупцията по високите етажи на властта в Русия и по-специално в Кремъл.

Той няма право да се кандидатира за президент срещу Владимир Путин на изборите догодина, след като беше признат за виновен в съдебен процес, който според него е бил скалъпен, монтиран и политизиран.

В публикация в профила си в "Туитър" след задържането си той призова протестиращите да продължат демонстрацията.

"Хора, аз съм добре. Няма нужда да се биете, за да ме измъкнете. Вървете по "Цверская" (главен московски булевард). Нашата тема на деня е борбата срещу корупцията", написа той.

Няколко десетки други участници в протести също са били арестувани.

Днешните демонстрации са едни от най-мащабните координирани прояви на недоволство след масовите протести пред 2011-2012 г.

Навални съобщи, че над 80 града в Русия протестират днес. В много градове, включително Москва, протестите не бяха разрешени от местните власти.

Източник: News.bg