Фронтменът на "Нирвана" напусна този свят преждевременно преди четвърт век. Да си припомним няколко от хитовете им в изпълненията на Джаред Лето, "Мюз", Дичо, "Weird Al" Янкович, 2Cellos и... най-голямата рокгрупа в света

За онези от нас, които са пораснали със сиатълския звук и гръндж модата на 90-те, 8 април остава датата, когато узнахме за смъртта на Кърт Кобейн, макар че по изчисления на съдебните медици, смъртта му е настъпила на 5-и.

20 февруари пък е рождената му дата и ако не се беше сложил край на живота си през 1994-та, едва на 27, сега фронтменът на "Нирвана" щеше да е на 52.

Най-новият кавър на негово парче излезе в навечерието на 50-годишнината от рождението му, дело на италианците Rockin' 1000, които преди време привлякоха вниманието на "Фу файтърс", за да ги поканят да изнесат концерт в Чезена.

През 2016 г. най-многочислената рокгрупа в света записа на живо и цял албум, филмиран пред 14 хил. зрители на местния стадион с участието на 1200 певци и музиканти. "That's Live - Life In Cesena 2016" включваше общо 17 рокпарчета, сред които версии на Born To Be Wild на "Степънулф", It's A Long Way To The Top на "Ей Си Ди Си", Bitter Sweet Symphony на "Върв" и Rockin' In The Free World на Нийл Йънг, познатото Seven Nation Army - и класиката на "Нирвана" от 1991-ва Smells Like Teen Spirit.

Най-известното парче на "Нирвана" е от албума Nevermind и нашумява заради видеоклипа си, заснет от Сам Байер, също смятан за класика в жанра.

Виж още: Бебето от обложката на Nevermind - 25 години по-късно

В репертоара си го включват и инструменталният дует 2Cellos - двамата хърватски челисти, гостували неведнъж за концерти у нас.

Американският сатирик "Weird Al" Янкович, който записва пародии на поп и рок хитове, има своя версия не само на песента, но и на легендарния й клип. Неговата Smells Like Nirvana излиза като сингъл от албума му Off the Deep End още през 1992 г., броени месеци след оригинала, а видеото й е номинирано за наградите на MTV в категорията за певци. 

Smells Like Teen Spirit е изпълнявано и от наша рокзвезда - Дичо, по време на участието му в риалити шоуто "Музикална академия" през 2013 г.

Бившият фронтмен на "Д2", който започва кариерата си с "Рег долз" в разгара на гръндж манията, обяснява, че избрал тази песен, защото е емблематична за времето си - и заради бунтарството на Кърт Кобейн, характерна черта и за младите хора у нас.

През април 2014, когато станаха 20 години от смъртта на Кърт Кобейн, мнозина негови колеги също почетоха паметта му.

Сред тях бяха британците "Мюз" със свой концертен кавър на Lithium - друго парче от албума Nevermind (1991). Любителският запис е от участието им на бразилската Лолапалуза в Сао Пауло.

Запомняща се интерпретация на Кърт Кобейн пусна преди време и Джаред Лето, носител на "Оскар" за поддържаща мъжка роля.

Самият той фронтмен на група - гостувалите и у нас 30 Seconds to Mars, - актьорът влиза в ролята на покойната рокзвезда за акустична версия на Pennyroyal Tea, от албума на "Нирвана" In Utero (1993).

Записът е направен, когато Лето чува, че ще се снима филм за живота на Кобейн, като демо, "за да проуча персонажа" - но така и не го изпратил. Сподели го през 2010 г. във видеоканала на групата си - в знак на благодарност за приноса и вдъхновението.

"Не съм сигурен дали щях да се занимавам с това, ако него го нямаше. Той ни даде позволението да творим, без да се ограничаваме от своите умения, и ми напомня до днес, че мечтите са осъществими", казва Джаред Лето.

В саундтрака на комиксовия филм "Отряд самоубийци" (2016), където той играе Жокера, също е включен кавър на "Нирвана" - отново Lithium, в изпълнение на формацията от Тексас The Polyphonic Spree.

Същата година кънтри певецът Стърджил Симпсън прави своя интерпретация на баладата In Bloom, която включва в третия си студиен албум A Sailor's Guide to Earth, отличен по-късно с наградата "Грами".

Наскоро Come As You Are пък беше включена сред хитовете от 90-те в "Капитан Марвел". Любопитна връзка с киновселената на "Марвъл комикс" е, че композиторът на "Железния човек" (2008) Рамин Джавади, който е от иранско-германски произход, е правил инструментален аранжимент на Heart-Shaped Box за саундтрака на сериала "Западен свят", сезон 2. 

"Нирвана" също са изпълнявали кавъри - като песента на Дейвид Боуи от 1970 г. The Man Who Sold The World в техния MTV Unplugged.

MTV Unplugged in New York е записан през ноември 1993, а излиза година по-късно, като и досега си остава един от най-добрите в поредицата акустични концерти на телевизията.