Култовият злодей от "Ди Си" комиксите навърши 75, а най-новата му екранна поява е в Suicide Squad през август 2016 - малко след Батман, Супермен и Лекс Лутър в "Зората на справедливостта"

Батман и Супермен не са единствените 75-годишни старци във вселената на "Ди Си комикс" - на тази достолепна възраст вече е и Жокера.

В един от най-култовите комиксови злодеи са се превъплъщавали Джак Никълсън в първия "Батман" (1989) и Хийт Леджър, който с участието си в "Черният рицар" (2008) дори спечели "Оскар" - посмъртно.

Сега го играе друг носител на статуетката - Джаред Лето, който жертва богоподобната си коса за тази роля. Той се боядиса и в платиненорусо, а на горната снимка, споделена от режисьора Дейвид Айър по повод юбилея на героя му, е вече зеленокос.

От емблематичното му лилаво пък е останала само една ръкавица... явно достатъчно ефектна, след като зад Океана го определят като най-маниакалния Жокер досега.

Виж още: Джаред Лето - истински кавалер

Можете да си го припомните в цялата му демоничност с този сравнителен клип между Джак Никълсън и Хийт Леджър, дело на WatchMojo, който оценява грима, оръжейния арсенал, приликата с комиксовия оригинал, предисторията му, маниакалните маниери, вживяването в персонажа и неговата лудост.

Междувременно преди седмица се появи и първи подгряващ трейлър за "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта", очакван по кината другата пролет. 

Виж още: Ето го Бен Афлек като Батман! Сравни го с предишните

Там режисьорът Зак Снайдър противопоставя новия Човек прилеп (Бен Афлек) на актуалния Супермен (Хенри Кавил), който бива заклеймен като "фалшив Бог" и е заплашен от съперника си Батман с кървава разправа - докато гласът на Джеръми Айрънс (иконома Алфред) предупреждава, че яростта и чувството за безсилие превръщат добрите хора в злодеи...

В актьорския състав са още Даян Лейн (Марта Кент), Ейми Адамс (Лоис Лейн), Лорънс Фишбърн (Пери Уайт), а също така нови попълнения като Гал Гадот (Даяна Принс / Жената чудо) и Джейсън Момоа (Артър Къри / Аквамен).

Зад кадър звучи и злодеят Лекс Лутър, който тук се играе от Джеси Айзенбърг ("Социалната мрежа"). Фенове разкритикуваха избора му, тъй като го смятат за твърде млад (на 31) и с недостатъчно внушителна физика.

В миналото тази роля на големия екран са изпълнявали Кевин Спейси и Джийн Хекман, а в сериалите - Джон Ший ("Лоис и Кларк: Новите приключения на Супермен") и Майкъл Розенбаум ("Смолвил").