Сред заглавията са биографични ленти за известни личности като Пол Сезан, Емил Зола, Жак-Ив Кусто, танцьорката Лои Фулър и първия черен цирков артист Г-н Шоколад

В традиционно партньорство на НДК с Френския културен институт в рамките на Киномания 2016 (17 ноември-1 декември) тече и шестият фестивал на френското кино. Програмата на тази минипанорама (21 ноември-3 декември) включва 10 филма, като близо половината са посветени на знакови творци и артисти, оставили името си в историята.

Сред тези заглавия е "Сезан и Емил Зола" - разказ за бурния и вълнуващ живот на двамата младежи и сложната, противоречива и силна връзка между тях, когато Емил Зола става известен писател, а художникът Пол Сезан все още е пренебрегнат от публиката.

Режисьор и сценарист на филма е Даниел Томпсън, а в главните роли са Гийом Гайен, Гийом Кане и Сабин Азема.

"Г-н Шоколад" на режисьора Рошди Зем пък е посветен на клоуна с това прозвище, който е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX в. Филмът е впечатляващ филм, изпълнен със забавни клоунади и зашеметяващи декори, а в главните роли са Омар Си ("Недосегаемите", "Ад") и Джеймс Тиере.

За живота на ярка звезда в изкуството е и "Танцьорката", за една от законодателките на модерния балет Лои Фулър, която с оригиналните си танци завладява Париж, а после и целия свят.

Ролята й се изпълнява от френската певица Соко в партньорство с Гаспар Юлиел и Лили-Роуз Деп. Дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп се изявява като нейната ученичка и бъдеща съперница Айседора Дънкан. Режисьор е Стефани ди Джусто.

Видео: Лили-Роуз Деп в новата реклама на "Шанел"

На друга голяма личност, велик океански изследовател и пътешественик, е посветен "Одисеята на Жак-Ив Кусто". Една от основните сюжетни нишки на филма са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но има различни възгледи. Режисира Жером Сал, а в ролите са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней.

Селекцията от френскоезични филми включва и две продукции, свързани с темата за смъртта и приемането й. В "Това е само краят на света", отличен с Голямата награда на журито в Кан 2016, Луи е хронично болен писател, който се връща при семейството си след дълго отсъствие, за да им каже, че умира.

Режисьор, сценарист и монтажист е Ксавие Долан, който адаптира за екрана пиеса на Жан-Люк Лагарс, признат след смъртта си за един от най-значимите съвременни френски драматурзи след смъртта си. Сниман почти изцяло в близки планове, филмът стига до душата на героите, които се играят от Гаспар Юлиел, Натали Бай, Марион Котийар, Венсан Касел и Лея Сейду.

Деликатният "Последният урок" е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Оповестяването на нейния избор поражда конфликти сред близките й, като единствено дъщеря й уважава решението на майка си и успява да сподели пълноценно с нея последните й мигове.

Режисьор на филма е Паскал Пузаду, а сред актьорите са Сандрин Бонер и Март Вилялонга.

"Сезоните", създаден от Жак Перен и Жак Клузо ("Миграцията на птиците"), е поетичен епос за природата и деликатната хармония в съжителството на животни и хора.

Забавният и витален "Сент Амур" пък разказва за баща и син, тръгнали на винен тур, в който освен прекрасни вина, вкусват и от сладостите на любовта. В актьорския състав са имена като Жерар Депардийо, Беноа Поелворд, Венсан Лакост и Селин Салет, а режисьори са Беноа Делепин и Гюстав Керверн.

Зрителите имат възможност да открият комедийния талант на обичани актьори като Жулиет Бинош и Валерия Бруни Тедески в "Тихият залив". Филмът е участвал в конкурса на Кан, а режисьорът Бруно Дюмон рисува многопластов портрет на човешката природа и го насища с ексцентрични персонажи.

"Зимна песен" на Отар Йоселиани, който е и сценарист, противопоставя различни епохи с характерния за режисьора ироничен поглед, съчетан с комичен усет. Обществото и порядките му се осмиват с поглед, който разбулва всички противоречия в системата. Участват: Руфус, Амиран Амираначвили, Пиер Етекс, Матиас Юнг, Тони Гатлиф, Матийо Амалрик.

Източник: НДК