Най-мащабните прожекции на 28-ата световна кинопанорама - едно от хубавите неща, които съхранихме от годините на социализма

Есента е време за качествено кино преди сезона на наградите. Някои от хитовите заглавия гледаме в аванс и у нас на фестивали като So Independent и Киномания.

28-ото издание на световната кинопанорама се откри на 13 ноември с български филм - "Потъването на Созопол" с Деян Донков. Преди това лентата бе показана на "Аполония" и взе две награди от "Златна роза 2014" във Варна: за сценарий (в съавторство между режисьора Костадин Бонев и авторката на едноименната книга Ина Вълчанова) и главна женска роля (Снежина Петрова).

Следващата прожекция в зала 1 е в рамките на фестивала на френския филм, на 14 ноември. "Красавицата и Звяра", поредна екранизация на народната приказка, е с Венсан Касел и Лея Сейду в заглавните роли. Копродукцията между Франция и Германия вече е номинирана за Европейската филмова награда на публиката.

Събота вечер в най-голямата зала на НДК показват черната комедия на Алесандро Гонзалес Иняриту "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството", с първия Батман (Майкъл Кийтън) в автобиографична роля, която може да му донесе "Оскар".

Един от най-трудните жанрове - комичния хаос зад кулисите на голямото изкуство, така добре показан от Фелини през Олтман до Боб Фоси, - достига с този филм съвсем нови висоти, обясняват организаторите. "Бърдмен" е избран да открие и варненската Киномания - на 21 ноември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Виж още: Ето го Бен Афлек като Батман! Сравни го с предишните

Актьорска е и ролята на Ал Пачино в "Принизяването" на Бари Левинсън, в зала 1 на 16 ноември, неделя, от 18 ч.. Един от двата нови филма на 74-годишния ветеран, представени на кинофестивала във Венеция, е екранизация по романа на Филип Рот.

Героят му - изгубила блясъка си кинозвезда, изпада в силна депресия, но като че ли се връща в реалността, когато започва връзка с доста по-млада от него жена, при това лесбийка...

В неделя вечер може да останете в голямата зала и за "Майстор-готвач", с прожекция от 20,30. Комедията е авторски проект на Джон Фавро ("Железният човек"), който тук отново е както актьор, така и режисьор, а също така сценарист и продуцент.

Помагат му Дъстин Хофман, София Вергара, Джон Легуизамо, Скарлет Йохансон, Оливър Плат, Боби Канавале и Робърт Дауни-джуниър.

След "Париж, обичам те" и "Ню Йорк, обичам те" в предишни години, сега на Киномания идва "Рио, обичам те", с който 11 режисьори (Паоло Сорентино, Им Санг-соо, Надин Лабаки, Джон Тортуро, Карлос Салданя, Стивън Елиът, Фернандо Мейрелес, Гийермо Ариага, Жозе Падиля, Андруша Вадингтон, Висенте Аморим) се обясняват в любов на Рио де Жанейро.

В новелите участват известни актьори като Венсан Касел, Харви Кайтел, Джон Тортуро, Ванеса Паради, Родриго Санторо, Фернанда Монтенегро, Емили Мортимър, Джейсън Айзъкс, Вагнер Моура, Клаудия Абреу и певицата Бебел Жилберто.

Дженифър Лорънс е звездата в "Серена", отново в тандем с Брадли Купър, с когото играха в донеслия й "Оскар" и множество други награди "Наръчник на оптимиста".

В драмата на датската режисьорка Сузане Биер актрисата влиза в съвсем ново амплоа - а коварната й героиня е сравнявана с най-паметните роли на холивудски легенди като Бети Дейвис и Барбара Стануик.

Прожекцията в зала 1 е в събота, 22 ноември, от 18 ч., а по същото време по кината вече ще се върти и третият й филм от хитовата поредица "Игрите на глада" - "Сойка присмехулка, част 1".

"Игра на кодове" излиза по екраните у нас на 2 януари, но ако нямате търпение да видите Бенедикт Къмбърбач в ролята, която може да му донесе "Оскар" - гледайте го на единствената прожекция в рамките на Киномания 2014, в зала 1 на НДК от 20,30 ч. в събота, 22 ноември.

Виж още: Къмбърбач се сгоди, фенките му в траур

Филмът е неговата поредна биографична роля, а героят му този път е гениалният британски математик Алън Тюринг, разгадал шифъра на нацистите през Втората световна война - а след края й доведен до самоубийство от собствената си държава...

Кийра Найтли (като блондинка), Матю Биърд, Матю Гуд, Алън Лийч и Бенедикт Къмбърбач като героите от Блечли парк в "Игра на кодове"

"Измет" е другият сюжет от Рио де Жанейро в програмата на тазгодишната Киномания. Ако не успеете да го видите на единствената му прожекция (от 18 ч. на 23 ноември) - премиерната му дата за кината у нас е 5 декември.

Заснет от британския режисьор Стивън Долдри, филмът с Мартин Шийн, Руни Мара и три бразилски хлапета напомня по сюжет "Беднякът милионер" на Дани Бойл.

След него, от 20,30 ч. в неделната вечер, в зала 1 на НДК показват най-новия филм на Уди Алън "Магия в полунощ".

След драмата "Син жасмин" 79-годишният режисьор и сценарист се завръща забавния и изтънчен романтичен фарс, като събира на екран Ема Стоун и Колин Фърт в ретро обстановката на френската Ривиера преди век.

В двата уикенда от Киномания 2014 в зала 1 на НДК се прожектират и детски филми - безплатно за малчуганите, а с билет от 5 лв. за големите.