След индийския филм на Дани Бойл, удостоен с "Оскар", подобна история, но в Рио де Жанейро, засне друг известен британски режисьор

"Измет" екранизира бестселъра от Анди Мълиган "Сметището" по сценарий на Ричард Къртис ("Наистина любов"). Режисьор е Стивън Долдри (номиниран за три "Оскара" с "Били Елиът", "Часовете" и "Четецът"), според когото това е филм за бедността и корупцията, но също и за вярата, справедливостта, приятелството и надеждата.

Също като в "Беднякът милионер" (2008) главните герои са три деца от гетото, само че този път на Рио де Жанейро. Ровейки се в отпадъците на сметището, момчетата откриват портфейл, за който не подозират как ще промени живота им... В надпревара с времето тримата се опитват да избегнат срещата с полицията, която е по петите им, и да разкрият тайните на намерената вещ.

В това необикновено приключение те ще трябва да разграничат кой е техен приятел и кой - враг. Докато сглобяват историята за притежателя на портфейла, пред тях се разкриват тайни за корумпирани политици, откраднати пари и полицейско насилие.

Двама американски мисионери - обезвереният отец Джулиард (Мартин Шийн) и младата му асистентка Оливия (Руни Мара) - може би имат възможността да почукат на правилните врати...

"Трите момчета са неизчерпаем извор на оптимизъм. Те самите задават тона, стила и хумора на филма. Той изцяло им принадлежи", казва режисьорът, който прекарал в Рио три години в подготовка на снимките.

"Измет" е по кината от 5 декември, с прожекция и на Киномания 2014 - в неделя, 23 декември, от 18 ч. в зала 1 на НДК. Филмът вече има награда от публиката на кинофестивала в Рим, а тепърва ще видим дали ще постигне успеха на "Беднякът милионер", който спечели осем "Оскара". Припомнете си и неговия трейлър: