Най-новият биографичен филм от режисьора на "Взвод" и "Уолстрийт", чиято премиера е ден след 70-ия му рожден ден, отново критикува американската политика (видео) - а междувременно в САЩ тръгна подписка с искане Сноудън да бъде помилван

За някои от привържениците на Барак Обама президентът на САЩ приключва втория си мандат, без да е изпълнил обещаните в кампанията от 2008 г. промени.

Сред разочарованите е и Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на американските служби за сигурност понастоящем е изгнаник в Русия, след като през 2013 г. излезе с разкрития за порочните практики на масово подслушване и следене не само в страната, но и в световен мащаб.

Кариерата му от 2004-та насам и нейния (без)славен край проследява в новия си филм режисьорът Оливър Стоун, който на 15 септември навършва 70. Ветеран от Виетнам и силно ангажиран с политически теми, напоследък той насочи камерата си със симпатия към левите лидери на Латинска Америка като Фидел Кастро, Ево Моралес, Лула да Силва и покойния Уго Чавес, а в 10-серийната документална поредица The Untold History of the United States (Неразказаната история на САЩ) коментира президентите и действията на официален Вашингтон от Втората световна война до днешната война с тероризма.

Виж още: Демонтираха паметник на Едуард Сноудън в Ню Йорк

"Сноудън", който излиза у нас на световната си премиера, 16 септември, се оказва сред най-трудните му проекти.

Отхвърлен от американските продуценти, филмът по сценарий на самия режисьор и Кийран Фитцжералд в крайна сметка е заснет в Мюнхен с френско и немско финансиране.

"Всички големи студии ни отказаха въпреки добрия сценарий, отличния актьорски състав и разумния бюджет. Шефовете на киностудиите ни казваха: "Да, харесва ни. Ще го обсъдим, няма проблем" - а после не идваше никакъв отговор", споделя Оливър Стоун и допълва: "Знаем, че управителните съвети на филмовите къщи са съставени от богати и влиятелни акционери, които имат своите политически възгледи."

Той посочва като пример и австралийския медиен магнат Джоузеф Пакър, който проявил интерес, но впоследствие се уплашил от полемичния характер на филма, след като бил предупреден от свой израелски приятел, че няма да получи виза за САЩ.

"Всякакви неща се случват зад завесите. Понякога това прави този бизнес доста отблъскващ", заключава Стоун пред "Върайъти".

"Диваци" (2012) беше последният му игрален филм, който гледахме по кината. Носител е на режисьорския "Оскар" с два филма за войната във Виетнам - "Роден на 4 юли" (1989) и "Взвод" (1989), както и за сценария на "Среднощен експрес" (1978) на Алън Паркър.

Виж още: Сноудън може и да се върне в САЩ

Звездата на "Сноудън" е Джоузеф Гордън-Левит, Шейлин Удли ("Дивергенти") играе приятелката му, а Рис Ифънс и Никълъс Кейдж, работил със Стоун и в "Световния търговски център" (2006), са менторите на заглавния герой в ЦРУ.

Мелиса Лео е в ролята на режисьорката Лора Пойтрас, чийто документален филм за Сноудън "Гражданин Четири" (Citizenfour) спечели "Оскар 2015", а Том Уилкинсън и Закари Куинто са журналисти от в. "Гардиън".

Разбира се, епизодична поява на финала има и заглавният герой. На въпроса защо се е съгласил не само да съдейства за филма, но дори и да участва в него, Сноудън отговаря:

"Хората общуват чрез разказването на истории. Аз не съм актьор и не мисля, че в политиката има някой, който да е достатъчно харизматичен, за да достигне до хората по толкова абстрактни въпроси... Когато обаче разполагаме с такива хора - своеобразни аватари на реални личности, които аз смятам за защитници на общественото благо, като Шей и Джо, те могат да достигнат до по-голяма аудитория по нов начин и така да накарат хората да говорят за неща, за които нямат време да четат или да търсят в академична среда."

На въпроса какво е усещането да режисира Сноудън, който сам признава, че не е актьор, Стоун разказва, че са направили девет дубъла на сцената от различни ъгли, добавяйки: "Беше тежък ден, а аз съм режисирал и Доналд Тръмп." - а Сноудън бърза да вмъкне: "Бих искал да избегна тази асоциация."

Стоун е снимал кандидат-президента от Републиканската партия в "Уолстрийт 2: Парите никога не спят" (2010) и си спомня: "Разликата между двамата е, че след всеки дубъл Доналд скачаше и казваше: "Беше страхотно, нали?". Сцената с Тръмп обаче така и не влиза в продължението на "Уолстрийт".

Виж още: Технологичните милиардери като кинозвезди (видео)

Междувременно в САЩ тръгна петиция към президента Обама по инициатива на правозащитни организации като "Хюмън райтс уоч", "Амнести интернешънъл" и Американския съюз за граждански свободи с настояване Сноудън да бъде помилван заради приноса му към родината и да му се позволи позволено да се завърне в САЩ с достойнство.

Подписите си под това искане вече са сложили известни личности като Стив Возняк, Ноам Чомски, Майкъл Мур и Джордж Сорос, а също и холивудските звезди Даниел Радклиф, Сюзан Сарандън, Дани Гловър, Маги Джиленхол, Мартин Шийн. Самият Сноудън също отправи подобна молба в обширно интервю за "Гардиън" тази седмица.

Източник: По материали от "Про филмс"