Pokemon GO се изстреля директно сред най-ползваните приложения в САЩ, а акциите на "Нинтендо" скочиха с 23% само за ден

Ако сте били едно от онези деца на 90-те, няма как да не си спомняте "Покемон". Това беше не просто анимация, това беше цял културен феномен, разпространил се по цял свят. Простата игра за GameBoy се превръща в глобална мания, включваща аниме, манга, играчки, стикери и куп други брандирани неща (включително онези пластмасови кръгчета с покемон върху тях, които събирахме и обменяхме като валута). 

Децата от онова време вече пораснаха, а "Покемон" манията уж си е заминала. Но не съвсем. Само преди дни от "Нинтендо" представиха нова игра за смарт устройства, която позволява на потребителите да влязат лично в ролята на героите от сериала и да ловят и тренират покемони. 

Pokemon GO е мобилно приложение за iOS и Android и позволява на потребителите да улавят джобните чудовища в реалния свят. Покемоните се показват върху реалната карта на околността като стимулира играчите да се движат наоколо, да пускат вече уловените си покемони и да ловят нови. На практика приложението е базирано на GPS локацията ви и за да се придвижвате в играта, че трябва да се придвижвате и в реалния свят.

Според британския таблоид "Метро" точно тази страна на Pokemon GO може да има и благотворен ефект върху здравословното ни състояние. Най-малкото заради движението, което бихме хвърлили в лов на покемони. Допълнително с това много хора ще бъдат извадени извън комфортната си зона и ще бъдат принудени да общуват с други. 

По-интересните точки около играча имат по-специално значение и осигуряват достъп до разнообразни предмети или пък служат за провеждане на виртуални битки с други играчи в стремежа за контрол. Πoтpeбитeлитe мoгaт дa пoлзвaт Роkеmоn GО бeзплaтнo, нo вcичĸи дoпълнитeлни фyнĸции ce зaплaщaт. 

Същевременно с пускането на играта акциите на "Нинтендо" се покачиха стремително - 23% само за един ден. 

Макар и само за САЩ, Австралия и Нова Зеландия, приложението вече бележи солиден успех. Свалянията на Pokemon GO там само за последните няколко дни нареждат играта сред най-изтегляните приложения въобще. Само от 6 до 8 юли, Pokemon GO се беше появила на 5,16% от всички активни мобилни телефони с Android. Междувременно дневната употреба на приложението достига почти до нивата, които има и "Туитър" - сайт, пуснат онлайн през 2006 г. и с мобилно приложение още от самото начало на мобилните приложения. 

Паралелно с това Pokemon GO успява да привлича потребителите и чисто като престой в приложението. Така дневно потребителите прекарват средно в Pokemon GO 43 минути и 23 секунди, в WhatsApp - 30 минути и 20 секунди, в Instagram - 25 минути и 16 секунди, в Snapchat - 22 минути и 53 секунди, а в Messenger - 12 минути и 44 секунди. 

Vazhodat na pokemon go

Засега тя е достъпна в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но тепърва предстои да се въвежда и в останалите държави. В България може да бъде изтеглена само от пиратски сайт в момента, но там има опасност да бъдете изхвърлени от самата система. За щастие се очаква съвсем скоро играта да бъде свободна за теглене от GooglePlay.

Източник: по материали "Бизнес инсайдър", "Гардиън" и Mashable