Пламъците изпепелиха покрива и кулата стрела на катедралата, устояла осем века - но основната каменна конструкция е спасена и президентът Емануел Макрон обеща един от символите на Франция да бъде възстановен

Историческата катедрала "Нотр дам" в центъра на Париж, един от символите на френската столица, емблема на световното културно наследство, пламна при строително-ремонтни работи в началото на Страстната седмица преди католическия Великден.

Реновацията на сградата, строена преди осем века, започна миналото лято, но Парижката "Света Богородица" продължи да приема туристи. Ежегодно катедралата се посещава от около 13 млн. души, което я нарежда сред най-популярните забележителности на Стария континент. 

Виж още: Нотр Дам - една любовна история

Огънят тръгнал от покрива около 19 ч. местно време и се наложила евакуация. Според полицията става дума за злополука, а се води разследване за непредумишлен палеж.

Парижката "Света Богородица", обезсмъртена в едноименния роман от Виктор Юго, е построена през XII-XIII век на остров Сите в река Сена като една от първите готически катедрали и днес се смята за един от най-изящните представители на този архитектурен стил във Франция. По-голямата част от скулптурната украса на фасадата обаче датира от XIX век.

Огромните пламъци унищожиха 2/3 от покрива, а най-голям шок и отчаяние предизвика рухването на кулата стрела, висока 93 метра, което вестниците на другия ден провъзгласиха за "Нотр драма".

500 пожарникари бяха ангажирани в потушаването на огъня, макар от вътрешното министерство да признаха, че изобщо не са сигурни дали ще могат да спасят сградата. Кадрите, заснети с дрон след падането на нощта, показаха ужасяваща гледка - как пламъците бушуват с пълна сила във вътрешността, образувайки огнен кръст...

Телевизии по цял свят излъчваха часове наред от мястото на събитието, а темата стана номер 1 в социалните мрежи. "Истинска трагедия е да гледам как пламъците поглъщат Нотр Дам - емблематична, световна забележителност. Колко жалко и колко ужасно - столетия история и красота са погубени. Загубата е огромна за всички!", написа във "Фейсбук" българският министър на културата Боил Банов. 

В ранните часове на следващия ден пожарът все пак беше овладян, а към 10 ч. - потушен. В крайна сметка 850-годишната каменна конструкция и емблематичните две фасадни камбанарии са спасени от огнеборците, които влезли да гасят с риск за живота си.

В безопасност са и реликви, съхранявани в катедралата - като трънения венец на Исус Христос и туниката, с която крал Луи IX го е посрещнал при донасянето му в Париж. Запазени са също органът от XVIII век, трите витража, камбаната "Емануел" в Южната кула и някои по-значими произведения на изкуството - скулптури и живописни платна, изобразяващи светци и библейски сцени.

Кметът на френската столица Ан Идалго съобщи в "Туитър", че много ценни предмети са били изнесени от горящата сграда благодарение на живата верига, в която се подредили огнеборци, общински служители и граждани. Тя сподели снимка на складираното в Общината, което чака да бъде пренесено в Лувъра за оценка и реставриране.

ЮНЕСКО обеща да работи заедно с френската държава за възстановяването на катедралата, модни магнати като Франсоа-Анри Пино и Бернар Арно обещаха да дарят стотици милиони евро лични средства. Дори премиерът Бойко Борисов се амбицира да командирова български реставратори и художници, за да помагат.

Заради бедствието в понеделник вечерта френският президент Емануел Макрон отложи обръщението си към нацията, с което трябваше да набележи мерки в отговор на протестите на т.нар. "жълти жилетки".

В "Туитър" той коментира, че в горящата катедрала са въплътени чувствата на цялата нация - и изказвайки съчувствие към всички католици и французи, допълни: "Като всички мои сънародници и аз съм натъжен да видя как тази част от нас изгаря."

По-късно държавният глава на Франция увери, че страната му ще изгради повторно "Нотр дам" с международни усилия.