Във второто си слово "За състоянието на Съюза", откакто е президент на САЩ, Доналд Тръмп призова демократи и републиканци към единение, докато опонентките му в залата бяха целите в бяло в протест срещу неравенството

Докато първата дама беше избрала тъмен костюм, представителките на Демократическата партия в залата на Конгреса носеха бяло - цвета на суфражетките, борили се за избирателни права на жените преди век.

Демонстрацията им, станала популярна в социалните мрежи с хаштага #StateOfTheWoman (Състоянието на жената) беше в знак на протест срещу начина, по който управляващите републиканци третират нежния пол в различни сфери - от неравенството в заплатите до здравеопазването.

"Вокс" припомня, че миналата година те бяха целите в черно в подкрепа на движението срещу сексуалния тормоз #MeToo и в памет на активистката Реси Тейлър, която си отиде на преклонна възраст.

Сега някои носеха на реверите си и значки с надпис ERA Yes заради поправката за равни права на мъжете и жените Equal Rights Amendment, приета през 1972 г. Тя обаче все още не станала част от американската Конституция, тъй като трябва да бъде ратифицирана от 38 щата.

В речта си, втората "За състоянието на Съюза", откакто пое президентския пост през 2017 г., Доналд Тръмп изтъкна, че жените са спечелили от процъфтяването на икономиката, като са заели 58% от новосъздадените работни места през изминалата година. 

Думите му бяха посрещнати с бурни аплаузи точно от групичката в бяло и преди да им благодари, той подхвърли: "Не го очаквах от вас!... Не сядайте, има и още" - и напомни, че след междинните избори за конгресмени миналата есен в Камарата на представителите са влезли рекорден брой жени.

Словото му беше прекъсвано и от неговите съпартийци, които скандираха U-S-A! U-S-A!

В годишната си реч пред Конгреса президентът на САЩ анонсира и следващата си среща с Ким Чен Ун - на 27 и 28 февруари във Виетнам, - като призова републиканците и демократите да загърбят враждите и да се обединят в името на американската нация.

Тръмп беше категоричен, че двете водещи партии трябва да направят компромиси, а "нелепите партийни разследвания" може да навредят на американския просперитет.

Той апелира към членовете на Конгреса да работят заедно по деликатната тема за имиграцията и увери, че само една стена по южната граница може да гарантира сигурността на страната.

"Мнозина от нас са обещавали по същество едни и същи неща - да защитават американските работни места и да искат честна търговия за американските работници; да изградят отново и да съживят инфраструктурата на страната; да намалят разходите за здравеопазване и цените на лекарствата, да създадат сигурна имиграционна система, законна, съвременна и сигурна, и да водят международна политика, която поставя американските интереси на първо място. Сега американската политика предлага нова възможност, стига да имаме куража заедно да се възползваме от нея", посочи още Тръмп, цитиран от Би Ти Ви.