След като думите на вицепремиера по адрес на майките на деца с увреждания предизвикаха вълна от възмущение и нови протести с искания за оставката му, лидерът на НФСБ беше принуден от коалиционния съвет да поднесе извинения на засегнатите

"На проведения коалиционен съвет при министър-председателя беше обсъден въпросът, свъзран с медийната кампания по повод мое изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. В тази връзка, по настояване на коалиционния съвет, аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю пред телевизия "Скат".

Мисля, че не е нужно да се аргументирам. Вече го направих няколко пъти - за това какво е моето отношение към децата инвалиди, към децата с увреждания, към хората с увреждания, тъй като самият аз съм потърпевш в това отношение в моето семейство. И също съм подпомагал, с каквито средства ми е възможно, такива хора и деца с увреждания. Така че още веднъж поднасям своите извинения. По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било", заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Малко по-рано, в сутрешния блок на БНТ1, той беше категоричен, че няма да се извини, защото от него не се искало това, а оставката му - а при извинение ще има съмнения за искреността му.

Според него репликите му по адрес на протестиращите майки са били предизвикани от натиска, който те са оказвали в продължение на месеци, за да се приеме законът за хората с увреждания. Фразата "уж болни деца" пък обясни с това, че наистина болните, по думите му, деца са били държани "от сутрин до вечер" на протести. Не знам с какво майчинско чувство държат тези деца навън, допълни Симеонов.

Пред БНТ вицепремиерът подчерта, че не се съмнява в състоянието на децата с увреждания, но отново изрази мнение, че със състоянието им се спекулира:

"Не поставям под съмнение състоянието на децата. Не съм човек с неестествени, ненормални възприятия. Удобно е да се изрисува образът на обществения враг - всички виждаме, че са болни, но той отрича, че са болни."

Майките на децата с увреждания имат избор да водят нормален диалог чрез представителните организации, а не чрез протести, подчерта Симеонов. Той призна, че на проблемите на хората с увреждания наистина не е било обръщано внимание дълго време, но от началото на работата на настоящето правителство проблемите им са били поставяни на обсъждане.

"Много пъти съм се извинявал, включително и в периода на тази година и половина, когато съм правил грешки. Не считам, че акцента, който в момента поставяте, тълкуването от сутрин до вечер на моите думи, изваждането на думата "уж" от общия контекст, е редно...

С други думи, предпочитам да бъда докрай откровен, последователен и честен спрямо обществото, какъвто съм бил, да казвам нелицеприятните истини, които другите не смеят да назоват, но да не бъда лицемерен, двуличен. Така че пак ви казвам, ако се бях извинил, нямаше да бъде искрено."

Вицепремиерът определи фокуса върху себе си като "неестествена медийна кампания" - и отново напомни, че макар да е бил обрисуван като "звяр", неколкократно лично е помагал на хора с увреждания.

Той подчерта, че протестиращите, които искат оставката му, са далеч по-малобройни от неговите избиратели, но допълни, че не желае контрапротест в негова подкрепа, защото на "уличния натиск не се отговаря с уличен натиск. Според него чрез искането за оставка се иска събаряне на правителството.

Междувременно в столичния храм "Покров Богородичен - Всех скорбящих радост" беше отслужен молебен за децата с увреждания и техните семейства. Протестите продължават, докато Валери Симеонов подаде оставка, категорични бяха пред БНТ майки на деца с увреждания, които определиха днешните му думи като "изпросено извинение".

В парламента, където третият вот на недоверие към кабинета, внесен от БСП, беше отхвърлен, оставката на вицепремиера беше поискана и от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му:

"Ничии извинения вече не вършат работа. Цинизъм е да отговаряш за етническите и демографските въпроси. Такива като него нямат място не във властта, а в политиката изобщо. Час по-скоро този вицепремиер трябва да си отиде. Той е воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а и на страната."

"Валери Симеонов е продукт на един маниер в политиката, който превърна институциите на държавата в противници на народа, който превърна избраните да служат на народа в господари и дерибеи, които паратизират на гърба му. Необходими са нови избори и смяна на модела на управление. Това е нашата категорична партийна позиция", заяви от името на "БСП за България" зам.-председателят на лявата парламентарна група Драгомир Стойнев.

Първи извинение към майките заради репликата на Валери Симеонов още в края на миналата седмица поднесе премиерът Бойко Борисов, който заяви: "Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите...

Има една приказка: език мой - враг мой. Нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от г-н Симеонов. Аз мога и като премиер, и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени. Ако бях на мястото на Симеонов, също бих се извинил. Често той по съвсем друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, да излезе да обясни какво е имал предвид."

С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък, заключи Борисов и увери, че всичко, за което са се разбрали, ще бъде изпълнено.