Американски учен разяснява колко време ни отнема, за да постигнем желаните резултати във фитнеса

Понякога се налага след дълъг период да се захванем с грижа за тялото си и да влезем във форма. Понякога това е от здравословни причини, понякога - от чисто суетни. Например трябва да сте във форма за сватбата си или просто искате на събирането на класа да покажете на бившите си съученици колко добре се е отнесло времето с вас. 

Но за всичко това се изисква време. Въпросът е колко точно?

Шон Арент е директор на здравния център към университета Рътгърс в Ню Джърси и член на американската колегия по спортна медицина. Във видео за "Бизнес инсайдър" той дава точен отговор на горния въпрос - колко време ще отнеме на човек да влезе във форма, ако сега започне да спортува (без да се пренатоварва)? 

Виж още: Да влезем отново във форма

Според него за да влезем във форма, ни е нужно да потренираме поне между 12 и 16 седмици (3-4 месеца). Това време е достатъчно, за да може организма ни да постигне някакви трайни резултати, които да не се изгубят веднага, след като спрем с тренировките и хранителния режим. 

Разбира се, възможно е да започнем подобрение и при 4-8 седмици тренировки, но там този по-дълготраен ефект не е сигурен, а и натоварването трябва да е по-голямо. 

Видео:  "Синът ми е на 10 и тежи 188 кг"

Арент припомня и едно златно правило - колкото по-дълго време тренираме и спортуваме, толкова по-добре ще се чувства нашият организъм.