Резултатът от студените месеци често е два-три (че и четири) килограма в излишък. Нужно е да вземете мерки, преди да са се удвоили. Ето как в седем лесни стъпки

Зимата се оттегли от сцената, макар и бавно. Време е да прегледате летния си гардероб и установявате - о, ужас, - че любимият чифт панталони ви е доста отеснял. Предстои да изпиете не една бира, докато гледате мачовете от световното, а това няма да допринесе за страхотната ви форма на плажа. 

Не е задължително да изпълнявате всички препоръки - изберете само онова, с което бихте се справили. Започнете днес и след две седмици ще влезете в правия път, готови да се храните както преди - разумно, и да държите теглото си под контрол.

Виж и: Още 12 съвета как да влезем във форма

1. Изкарайте един ден само на течности - плодови и зеленчукови сокове, бульони, много вода. Така приучвате тялото си на по-малко храна.

2. За една седмица намалете порциите си наполовина.

3. Не яжте нищо между отделните хранения.

4. Опитайте се да хапвате най-обилно на закуска, за да можете да изгорите калориите през деня.

5. Лишете се от вечеря - или поне я направете лека. (Както казва народната мъдрост: закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си). Например: зеленчукова салата, овесени ядки или плодове с кисело мляко, супа. Да ви е сладко!

6. Ако никога досега не сте се ангажирали с активно физическо натоварване (аеробика или някакъв спорт) - сега му е времето! Понякога изгарянето на калории може да се окаже приятно занимание. Не забравяйте, че при бързото ходене губите 360 калории на час, при бягане - 760 (бързо - 900), при каране на велосипед - 660, при плуване - 600, а при аеробика и луди танци в дискотеката - 430.

7. Удължете времетраенето на храненията поне до 20 минути, като например оставяте приборите на масата след всяка хапка и дъвчите бавно.