Панчо Пасков отпадна от по-нататъшно участие, но остава в историята на игрите като сабльорът, победил най-добрия в света, руснака Якименко

На фона на скромното българско представяне през първата седмица от олимпийските игри и допинг скандала, Панчо Пасков стана първият български герой в Рио.

Никой от противниците му не слагаше в сметките сабльора ни, жребият му беше кошмарен, но той се бори докрай и победи осемкратния световен и 11-кратен европейски шампион Алексей Якименко (Русия), най-голямото име в съвременната фехтовка, като обърна резултата от 7:12 на 15:14 туша в своя полза.

Макар да изгуби следващия си двубой от олимпийския турнир срещу Матиас Сабо (Германия), Пасков се нареди сред 16-те най-добри в своята дисциплина и бе определен като българската изненада на игрите.

Панчо е едва на 22 и фехтовката не е негового единствено призвание - предстои му да бъде четвърти курс стоматология в Медицинския университет. Тренира от 10-годишен, а на 15 започва да участва в международни турнири. Хобито му е да играе тенис и да прекарва време с приятели.

"Ние имахме стратегия как да изиграе всеки туш до почивката, а и след това. И всичко се получи точно така, както го говорихме. Боят се изигра много добре тактически, което ни помогна да победим", разказа пред Нова телевизия треньорът му Ивайло Воденов.

"Всичко си е постарому. Продължават сериозните тренировки и се надяваме да дойдат и по-добри успехи", коментира Панчо Пасков.