Фантастичният екшън от първо лице е руско-американска продукция, заснета с GoPro камера и международен актьорски състав

Hardcore Henry (Хардкор) е руско-американски фантастичен екшън с международен актьорски състав, включващ Тим Рот и Шарлто Копли.

Филмът е заснет почти изцяло от първо лице - с GoPro камера, което позволява на зрителите да виждат действието през очите на заглавния герой, Хенри.

Сюжетът:

Не помниш нищо. Основно защото току-що жена ти (Хейли Бенет от "Текст и музика", 2007 г.) те е върнала от оня свят. По думите й се казваш Хенри. Пет минути по-късно ти си прострелян, тя е отвлечена и се предполага, че ще хукнеш да я спасяваш. От кого? Името му е Акан (Данила Козловски от "Академия за вампири" и "Духless"), който планира да завладее света начело на армия от войници, създадена чрез биоинженерни технологии.

Освен това се намираш в Москва - град, който не познаваш, и всеки те иска мъртъв. Всеки, с изключение на загадъчен британец (Копли), който може да е на твоя страна, но ти не си съвсем сигурен. Ако искаш да оцелееш в цялата тази лудост и да разплетеш мистерията, ще се наложи да откриеш истинската си самоличност...

Режисьор е Иля Найшулер, фронтмен на руската пънк група Biting Elbows, който снима филма като пълнометражна версия на нашумелия им клип Bad Motherf*cker, гледан над 100 млн. пъти онлайн.

Така даваме възможност на публиката да изживее онези първични вълнения и чувства, които обикновено наблюдаваме от по-безопасно разстояние, обяснява Иля, който е и автор на сценария.

Оригиналността, смелостта и интересната концепция привличат като продуцент режисьора Тимур Бекмамбетов, който понастоящем работи по новия "Бен Хур". Именно той предложил да се заснеме цял филм по този начин.

Виж още: 15 клипа с GoPro, от които ще ви се завие свят

Специално за продукцията е разработена уникална технология за стабилизация на камерата, т.нар. Adventure mask.

"Хардкор" имаше премиера на кинофестивала Торонто 2015, а по кината в Русия и САЩ е от този петък, 8 април.