Хитът на германския комик Ян Бьомерман "Бъди германец" показва облика на германците днес и ги призовава да спрат омразата

Вие не сте народа, вие сте миналото! Това е посланието към германските критици на политиката спрямо бежанците, както и към крайните консерватори и евроскептици, което предаването "Нео магазин роялити" по обществената ZDF. 

В клип, напомнящ песен на Rammstein, комикът Ян Бьомерман призова "истинските германци" да станат и да защитят това, в което вярват. С велосипедистки каски, обули сандали върху чорапите си те ще се борят срещу ксенофобията и антиевропейските настроения.

Клипът е гледан повече от 2,3 млн. пъти в YouTube, а Бьомерман е успял да вкара вътре всички стереотипи за германското общество - от различните вурстчета до Хитлер.

"Но всъщност клипът му - освен че е агресивен и сатиричен - съдържа много умни и диференцирани послания за днешна Германия. Самият рефрен е страшно показателен: "Ние сме горди с това, че не сме горди" - тоест, горди с изкоренения национализъм, от който цял свят изпати. Оптиката и стилистиката на клипа не случайно препращат към култовата група "Рамщайн", а публицистичният патос на Бьомерман е насочен срещу политическата демагогия, включително на задгранични дейци като Тръмп, Ердоган или Вилдерс", коментира за БНТ Александър Андреев, ръководител на българската редакция на "Дойче веле".

Виж още: Във Виена 120 хил. души пяха в подкрепа на бежанците

"Сатирикът наистина е успял да смеси във видеото цялото германско всекидневие и бурните политически дискусии във връзка с бежанците. Че дори стига до Просвещението и „Категорическия императив" на Кант, което особено ме развесели. Впрочем, Бьомерман в момента пак е в окото на бурята: около едно негово присмехулно стихотворение за Ердоган избухна истински скандал, предаването на Бьомерман беше извадено от видеотеката на телевизията и дори канцлерката Меркел заяви, че текстът е бил писан с умисъл да засегне Ердоган", допълва още той.

И все пак посланието на комика е ясно - Европа на либералните ценности, които правят ЕС, това, което е, няма да падне току така.