Гледаме в кината нашествието на орките в света на Азерот - една от най-зрелищните фентъзи продукции тази година, макар че първите критически отзиви не са благосклонни...

Травис Фимъл от сериала "Викингите" има главна роля в Warcraft - екранизация по хитовата поредица компютърни игри. Режисьор е Дънкан Джоунс, който - освен като сина на Дейвид Боуи, - е известен и с филми като "Първичен код".

В епичното 3D приключение, описвано като "зрелищна сага за власт и саможертва, в която войната има много лица и всеки има за какво да се бори", участват още Доминик Купър (Mamma Mia!, сериала "Проповедникът"), Рут Нега (сериала "Агентите на ЩИТ"), Бен Шнетцър ("Гордост"), Бен Фостър (сериалите "Поглед в бъдещето" и "Два метра под земята ООД").

Фотогалерия: Warcraft: Филмът и неговите герои

Основните орки се играят от актьорите Тоби Кебъл ("Фантастичната четворка"), Робърт Казински (сериала "Втори шанс"), Кланси Браун ("Изкуплението Шоушенк"), Даниел Ву (сериала "През прокълнати земи"), а героинята на Пола Патън носи чертите и на двете раси.

Сюжетът е свързан с предисторията на играта - когато мирното съществуване на Азерот е заплашено от нашествие на орда войнствени орки, които напускат своя умиращ свят, за да завладеят друг...

Основни противници в този сблъсък са Андуин Лотар (Фимъл) и Оргрим Думхамър (Тоби Кебел от сериала "Истинска кръв"). Представители на двете воюващи страни, те поемат на мисия да спасят семействата, народите и земите си...

Виж още: Откъс от предисторията на "Warcraft: Началото"

Дали поредната адаптация на игра за големия екран отговаря на очакванията? Трейлърът предизвика фурор с близо 4 млн. гледания в YouTube и над 150 хил. споделяния във "Фейсбук" за по-малко от денонощие, но критиците дадоха ниски оценки на целия филм.

Най-големите почитатели на играта у нас, сред които волейболистът Владо Николов и актьорът / тв водещ Александър Кадиев, записаха фенско видео преди галапремиерата в София снощи.

Режисьорът Дънкан Джоунс ("Първичен код"), който е и съсценарист, коментира: "Забавно е да гледаш как фенове на играта гледат кадрите и намират детайли, с които са запознати от години."

Той обяснява дъглия период за подготовка на филма с желанието си да създаде свят, който да се хареса не само на геймърите, но и на всички киномани. 

За да сравните как се размиват границите между филмите и видеоигрите, вижте и кинематографичния трейлър за следващата ролева игра в поредицата - World of Warcraft: Legion, която също се чака онлайн това лято.