Премиерният "Джой", който събира отново на екран Дженифър Лорънс, Робърт де Ниро и Брадли Купър, е биографична драма/комедия за изобретателката на... стирката, основала цяла бизнес империя.

"Джой" е поредният филм на режисьора Дейвид О.Ръсел (след "Наръчник на оптимиста" и "Американска схема") с нашумялата Дженифър Лорънс.

Тук тя играе звездата на телевизионния хоумшопинг Джой Мангано (родена в средата на 50-те), която изобретява стирката плюс други домакински пособия и основава бизнес империята Ingenious Designs.

Робърт де Ниро този път е в ролята на баща й, а Брадли Купър, с когото си партнираха и в "Серена", е шеф от тв канала "Хоум шопинг", подпомогнал начинанията на главната героиня. Едгар Рамирес е екссъпругът, Елизабет Ром - сестра й, а Даша Поланко играе най-добрата й приятелка. Даян Лад (майката на Лора Дърн) е бабата, Вирджиния Мадсън - майката, а Изабела Роселини се появява като италианската любовница на баща й, която инвестира в бизнеса на Джой.

Създателите на тази драматична комедия я описват като история за семейството, лоялността и любовта, в която съюзниците стават противници, а противниците - съюзници...

На екрана са пресъздадени четири десетилетия от живота на Джой Мангано - от тийнейджърските й години до началото на 40-те: "Привлече ме идеята да разкажа историята на един живот: от магията на детството през брака, развода и самотното майчинство до завръщането към детските мечти и тяхното сбъдване - споделя режисьорът. - Как да разкажа историята за душата на човека? Как да покажа, че душата се състои от всички хора, които обичаме, от идеите, които имаме, от нещата, които ценим?"

По думите му "Джой" обединява всичко това: "Има травми и любов. Има едно момиче, което израства между гаража на баща си и телевизора на майка си, търсеща бягство от действителността в тв сериали със силни женски образи. В мазето на къщата й живее нейният бивш съпруг мечтател, с когото все още са приятели, а до нея е любяща сестра, която е и завистлива съперничка. Докато кабелната телевизия в Ланкастър, щата Пенсилвания, не се превръща във фабрика за мечти..."

Ръсел уточнява, че половината филм е базиран на живота на Джой Мангано, а другата половина е вдъхновена от смелите жени, за които е чел или знае от личен опит: "Например Лилиан Върнън, която започва бизнеса си с първите големи поръчки по пощата с каталози за домакински продукти. Както и много други жени, които познавам отдавна, някои приятелки на майка ми, които се осмелиха да стартират собствен бизнес.

Някои успяха, други - не. Очарова ме духът, който кара човек да предприеме подобна рискована постъпка и да се опита да изгради нов път за себе си и своето семейство. Познавам всякакви жени, които са стигали до задънена улица и са били принудени да прибегнат до търсене на самореализация."

"Това е история за толкова много неща. Не е само историята на Джой. Става въпрос за семейство, творчество, вяра в себе си, за безпощадността на успеха и какво означава, когато го намерим. Най-много ми харесва как се променя самата Джой. Хареса ми да я поема уязвима и осъждаща себе си - и постепенно да я представя хладнокръвна и силна. Допада ми, че тя се превръща в истински глава на семейството си", обяснява 25-годишната актриса в главната роля.

"Джой" е по кината у нас от 8 януари. И отново се питаме как ще ги стигнем американците, тъй като у нас създателят на гениален уред като чушкопека може да очаква най-много документален филм...

Вижте междувременно и архивна реклама на стирката ("чудодейния моп") със самата Джой Мангано.