Продуцентската компания на Томас Едисон заснела боксиращи се мъже - и котки - още преди 120 години

1,8 млн. зрители са превключили на Нова тв за боксовия мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко в първите минути след полунощ на 16 ноември, а близо четвърт милион са следили прякото предаване на двубоя онлайн, в NovaTV.bg, сочи статистиката.

Но знаете ли, че един от първите късометражни филми с боксов сюжет е видеото с боксиращите се котки от юли 1894. Негов продуцент е Томас Едисон, а писаните са дресирани от проф. Хенри Уелтън.

Месец по-рано в студиото "Блек Мария" в Уест Ориндж, щата Ню Джърси, е заснет първият боксов мач в историята на американското кино - битката Ленард-Кушинг. Режисьор е един от пионерите на седмото изкуство в САЩ - Уилям К.Л.Диксън.



Последвал друг боксов мач, от който на лента са увековечени и шестте рунда между Питър Кортни и звездата на ринга Джеймс Дж. Корбет. Срещата пред камерата, т.нар. кинетограф, се играла на 7 септември под заглавие Corbett and Courtney before the Kinetograph, а първата й прожекция била преди точно 120 години, на 17 ноември 1894 г.

Тя илюстрира и бизнес нюха на Едисон - той заснел шестте едноминутни рунда като отделни филми, за всеки от които се плащало отделно. Днес тези ранни образци - или каквото е останало от тях - се съхраняват в библиотеката на американския Конгрес.