Научно обяснение за красивите гледки по време на листопада

Всяка година есента изкушава очите ни с пъстротата от цветове. Фееричночервено, златножълто и всякакви нюанси на кехлибарения цвят обагрят короните на дърветата, а след това застилат земята с пъстър килим.

Защо листата на дърветата преминават през тази драматична промяна? Какво им се случва през този преходен сезон от топлото лято към зимните студове? - отговор на тези въпроси предлага History.nakratko.bg.

През пролетта и лятото листата са зелени, защото съдържат пигмента хлорофил. Това го знае всяко дете. Хлорофилът се съдържа в малки, подобни на дискове структури, наричани хлоропласти и разпръснати в клетките на растенията. Молекулите на хлорофила поглъщат червената и синята част от светлинния спектър, но отразяват зелената, което е причината да виждаме листата точно в този цвят.

Хлорофилът е в основата на фотосинтезата, която представлява процес, преобразуващ светлинната енергия в химическа. Фотосинтезата протича така: хлорофилът поглъща слънчева светлина, като енергията от това поглъщане се използва за преобразуването на въглеродния диоксид и водата в кислород и въглехидрати.

Въглехидратите служат за изхранване на растенията, а кислородът се отделя в атмосферата

Хлорофилът е относително нестабилен и поради това с течение на времето се разпада в клетките на растенията. За да запази достатъчно количество от него в листата си, растението постоянно го синтезира наново. За да протича нормално процесът на синтез, са необходими слънчева светлина и достатъчно високи температури.

В листата се съдържат още редица пигменти, но хлорофилът е преобладаващ по време на топлите сезони, затова през пролетта и лятото дърветата са със зелени листа. В края на лятото и началото на есента в растенията започва да се синтезира хормона ауксин, който предизвиква спирането на растежа на специален слой повърхностни клетки, т.нар. “слой на листопада”.

Фотогалерия: Листопад (но не турския сериал)

С намаляването на слънчевото греене през този период от годината растенията реагират на намалената светла част от денонощието. В крайна сметка, след преминаване на една определена граница, производството на ауксин се прекратява.

Рязката промяна в количеството на хормона позволява в основата на всяка дръжка на листо да се образува слой от клетки, които прекъсват подаването на вода и минерални соли към листото. Освен това се прекратява подаването и на въглехидрати от листата към останалата част от растението. Когато това се случи, листата

вече не могат да възпроизвеждат хлорофила и той постепенно се разпада

Тогава започваме да се радваме на колоритната промяна в цветовете на дърветата. Хлорофилът дотогава е "засенчвал" останалите пигменти в листата на растението, но с неговото изчерпване се разкрива истинската приказка от есенни багри. Жълто-оранжевите оттенъци на есенните листа се дължат на каротеноидните пигменти, а в яркожълто се обагрят листата, съдържащи ксантофил.

Червената окраска на листата идва от различен тип пигменти, наричани антоциани. На тях дължат цвета си и някои плодове - например малините. За разлика от каротеноидите и ксантофила, антоцианите не са постоянно в листата, а се синтезират през есента. Формират се от реакцията на захарите, останали в листата и молекули от остатъчните сокове на дървото.

Цветът, който се получава под въздействието на антоцианите, зависи от киселинността на клетъчните сокове. Ако средата е силно киселинна, се формират червени оттенъци, при по-слаба киселинност цветовете са в синьо-виолетовата част на спектъра.

Възниква въпросът защо растенията хабят захарите си да създават пигменти в период, когато фотосинтезата намалява и без това? Няколко са доказателствата, които сочат, че антоцианите играят

ролята на “слънцезащитен крем” за остатъчния хлорофил в листата

През летните месеци силната слънчева светлина излага на риск растенията, които могат бързо да изконсумират хлорофила си, без да успеят да наваксат със синтезирането на нови количества. Пигментацията създава щит, който запазва за по-дълго време хлорофила, за да може растението да извлече повече от нужните му вещества.

Смята се още, че растенията синтезират антоциани, за да се предпазят от насекоми. Например голяма част от инсектите приемат червения цвят като знак за висока токсичност и това ги отблъсква да отлагат яйцата си по оцветените в червено листа.

Палитрата от цветове, на които се наслаждаваме през есента, зависи също от времето и влажността на почвата. Студеното време и ясните дни дават повече време за производството на антоциани, но ако температурите започнат да падат под нулата, това води и до ранното прекъсване на процеса по синтеза им - и съкращава времето, през което се наслаждаваме на есенните багри.

Сухото време помага за повишаване на концентрацията на захари в остатъчните сокове на листата и също повишава производството на антоциани. С напредването на хладния сезон клетките в основата на дръжките на листата отмират.

Връзките между тях отслабват и листата се откъсват

Някои дървета губят цветните си корони много бързо. Други успяват да задържат за по-дълго отмиращите си листа, но цветовете им вече не са така ярки. Това се обяснява с ниските температури и намалялото слънчево греене, което предизвиква разпадането и на остатъчните пигменти.

Насладете се на поредната есенна лудост от цветове.

Източник: History.nakratko.bg