Според политолога Димитър Ганев ГЕРБ разчитат преди всичко на консенсуса, като се опитват да се съобразяват с всички политически партии

Депутатите гласуваха на първо четене промените в конституцията, свързани със съдебната реформа. "За" реформата гласуваха 184-ма, което означава, че промените ще бъдат гледани по бързата процедура, пояснява БНР.

Подкрепиха ги дори депутати от "Атака". Против бяха от БСП с 34-ма депутати, а осем народни представители се въздържаха. Най-спорната точка - за равните квоти в прокурорската колегия - беше

оспорвана от АБВ и ДПС

От партията на експрезидента Георги Първанов обявиха, че ще останат на позицията за различни квоти, а ДПС настояха между четенията да има изменения, които да гарантират независимостта на съдебната система.

Проектът беше формулиран в края на лятната сесия на парламента, припомня БНР. В ревизирания проект, който беше внесен от 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ, останаха текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Промените предвиждат съдийската колегия да има 11 членове:

шестима избирани от общото събрание на съдиите и петима - от Народното събрание. Записано е прокурорската колегия да има 12 членове, вкл. главния прокурор, четирима да се избират от Общото събрание на прокурорите, един - от Общото събрание на следователите, и шестима да се определят от Народното събрание.

Заседанията на пленарния състав ще се ръководят от министъра на правосъдието. Въвеждат се и нови правомощия на Инспектората към ВСС. Той ще прави

проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи

Съгласно приетите правила, ако за промените гласуват 3/4 от народните представители, или минимум 180 депутати, срокът между първо и второ четене ще е кратък, дори в рамките на две седмици. Ако това не се беше осъществило, но все пак гласувалите бяха 160, предложенията между първо и второ четене щяха да се правят минимум след два месеца.

В предаването на БНР "12+3" политологът Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл" коментира, че партиите не са променили позициите си по отношение на съдебната реформа:

"Съдебната реформа беше приоритет за Реформаторския блок и ключът към тяхното успешно представяне в изпълнителната власт. Съвсем нормално е Радан Кънев и представителите на РБ да смятат, че съдебната реформа е своеобразен рубикон, от който не може да се отстъпва. Затова е и ултиматумът, който даде г-н Кънев преди няколко дни - че ако текстовете се променят между първо и второ четене,

той и неговата партия са длъжни да напуснат управлението

От друга страна, виждам позицията на АБВ, която е съвсем логична - вътрешна опозиция на управляващото мнозинство. Това е много по-изгодната позиция на АБВ, отколкото да излезе в опозиция", смята Димитър Ганев.

Според него ДПС се опитва за пореден път да покаже, че е "незаобиколим фактор" в българския политически процес: "И тази игра г-н Лютви Местан я играе блестящо до този момент, няма никакво съмнение."

За позициите на ГЕРБ Димитър Ганев коментира: "Говорят непрекъснато, че са за реформите, подкрепят реформите, но продължават да играят своята роля, която я започнаха още в деня след парламентарните избори в края на миналата година."

Според политолога ГЕРБ разчитат преди всичко на консенсуса, като се опитват да се съобразяват с всички политически партии.

Източник: БНР