От 30 април до 3 май морската столица е домакин на ветроходната регата "Тол шипс"

Най-мащабното и престижно международно морско събитие за първи път ще се състои изцяло в акваторията на Черно море, а стартът е във Варна с 4-дневен фестивал. Надпреварата на ветроходите включва още руските пристанища Новоросийск и Сочи, както и румънското Констанца.

Патрони на SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 са президентът Росен Плевнелиев, колегите му Владимир Путин и Траян Бъсеску. Организатор е международната благотворителна организация Sail Training International (STI).

В морската столица се очаква да гостуват близо 30 ветрохода, девет от които - от най-престижния клас, А. Страната ни е представена от ветроходните кораби "Калиакра" и Royal Helena, а също така от ветроходната яхта "Феникс". 

По време на престоя си във Варна корабите ще приемат на борда си всички желаещи да ги разгледат, като им предложат впечатляващи и запомнящи се традиционни за корабите и съответните националности преживявания. В атракция на 1 май ще се превърне и Парадът на екипажите по централните улици на града.

През четирите дни в района на пристанище Варна ще има фестивална зона с разнообразни развлечения: музикална сцена, на която ще се качат някои от най популярните български изпълнители, екстремна спортна зона, детски съоръжения, кътчета за храни и напитки. 

Кулминацията - Парадът на ветрилата, е на 3 май, когато ветроходите ще преминат в близост до варненския бряг, за да покажат величието и красотата си. Същия следобед стартира първата гонка, към Новоросийск.

50 български практиканти ще бъдат неизменна част от екипажите, за да преминат последователно обучение през всички позиции - от юнга до боцман и кърмчия.

Регатата "Тол шипс: Исторически морета" (Historical Seas Tall Ships Regatta 2010) гостува във Варна за първи път през 2010-а, когато се превърна в събитие на годината, с над 200 000 посетители.

Тази година се очаква още по-голям интерес към събитието, както и туристи от цялата страна и чужбина. Датите съвпадат с майските празници и почивните дни около 1 и 6 май. Освен в Деня на труда и на Гергьовден, няма да се работи също на 2 май (петък) и 5 май (понеделник), които ще се отработват съответно в съботите на 10 и 31 май.