Учителите нямат право да преподават срещу заплащане на свои ученици, гласуваха още членовете на просветната комисия в парламента

И родителите дължат почит и уважение на педагогическите специалисти. Това записаха вчера депутатите от просветната комисия при второто четене на Закона за предучилищното и училищното образование. Досега в текста бяха отбелязани изрично учениците, административните органи и обществеността.

Мисля, че предложението на доц. Борислав Великов е добро, коментира шефката на комисията Милена Дамянова, цитирана от "24 часа". Тя обаче уточни, че текстът, записан в закон, има препоръчителен характер, тъй като няма как да се докаже неспазването на тази разпоредба.

Според нея не само написаното е достатъчно, но е важно и истинското отношение към педагогическите кадри, защото "в училище се случват много хубави инициативи, има училища с прекрасни резултати, има училища, които са изключително предпочитани от родителите в I клас, което значи, че учителите работят прекрасно".

С разпространението на тези положителни новини щели да се привлекат и младите хора към учителската професия. 

При пенсиониране учителите ще получават най-малко 10 заплати, решиха още депутатите. Досега броят на възнагражденията при пенсия не фигурираха в закон. Те се регулират от колективния трудов договор и са резултат от волята и договорите на отрасловия съвет.

Учителите нямат право да преподават срещу заплащане на свои ученици и при часове извън фиксираните в програмата, дори ако средствата са осигурени от училищното настоятелство. Това ще се смята за конфликт на интереси, гласува още комисията. Тя отхвърли и идеята за мандатност на директорите.

Източник: в. "24 часа"