Български спортен тотализатор (БСТ): Атаката беше аматьорска

Измамата е хваната минути след тегленето на тиража. Това обявиха шефове в тотото във връзка опита на Николай и неговият братовчед - Продан, да вземат джакпота от 5 милиона лева, като се опитват да пробият системата на тотото. 

Мария Янева, директор "Обработка и контрол на тиражите" в БСТ, обясни, че е извършена проверка и е установено, че има опит за манипулация на системата на спортния тотализатор и числата са подменени.

Двамата братовчеди са пуснали фиш в тотопункт във Варна, но след това са направили опит да подменят числата, което е станало веднага след самото теглене, информира Нова телевизия

От своя страна директорът на "Информационни технологии" в БСТ Веселин Кюркчиев сподели, че двамата са стигнали до системата и минути след това опитът за подмяна е установен. Мария Янева е получила нареждане от изпълнителния директор да обяви, че джакпотът е спечелен. По думите й манипулацията е извършена не на серийния номер, а на числата. Тя е категорична, че нямат съмнения, че вътрешен човек е участвал в опита да се вземе джакпотът.

Кюркчиев увери, че системата има много защити и още първата е хванала опита за подмяна. Имали са възможност и знания да го направят, добави той. Според него няма 100% гаранция, че системата не може да бъде пробита. "Но сме направили сериозна система от последователни защити, което води до непробиваемост и до разкриване веднага на манипулацията, допълни той. Янева увери, че участниците могат да бъдат сигурни, че печалбите, дори и малките, се проверяват и контролират. 

Възможно е джакпотът във второ теглене на играта "6 от 49" да достигне над 7 млн. лв. за тиража този четвъртък, това уточни за БНТ Мария Янева,